Požar i eksplozija

Dodik: U Rafineriji nafte sve pod kontrolom

  • 10.10.2018. 16:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se u razgovoru sa rukovodstvom Rafinerije nafte u Brodu uvjerio da je sve pod kontrolom i da će biti preduzete sve neophodne mjere da bi se spriječila i umanjila šteta nakon sinoćnog požara i eksplozije u toj rafineriji prilikom čega je poginuo jedan radnik, a deset ih je povrijeđeno.

Dodik je rekao da već funkcioniše i radi značajan dio ove rafinerije, te da će stanje u budućom periodu biti normalizovano. 

"Radnici koji su radili imali su visok stepen samosvijesti i odgovornosti, učinivši sve da preduzmu sigurnosne mjere poput zavrtanja ventila /da ne dolazi do dotoka gasa/ i ostalog. Rizikovali su živote da spriječe opseg i širenje tog požara", rekao je Dodik novinarima u Brodu nakon sastanka sa rukovodstvom Rafinerije nafte, kome su prisustvovali brojni ministri u Vladi Srpske i rukovodstvo opštine Brod. 

On je naglasio da je vođstvo Rafinerije preduzelo sve mjere na sprečavanju ove havarije, navodeći da su angažovani svi državni organi i institucije koji će djelovati jedinstveno kako bi bio otkriven uzrok ovog incidenta. 

"Djelovaćemo jedinstveno i da bismo se, zajedno sa rukovodstvom Rafinerije, uputili u sanaciju štete i uspostavljanje osnovne funkcije ove kompanije - proizvodnje nafte i naftnih derivata. Državni organi su angažovani još sinoć i rade na tome sa službama ove rafinerije", rekao je Dodik. 

On je naglasio da se u Rafineriji dogodio nemio incident u kome je, nažalost, stradao jedan radnik, a nekoliko ih je povrijeđeno. 

"Moje saučešće porodici stradalog radnika. Posjetio sam povrijeđene radnike u dobojskoj bolnici `Sveti apostol Luka` i svi oni su van životne opasnosti", rekao je Dodik. 

On je naveo da su, prema ocjeni rukovodstva Rafinerije, vatrogasna jedinica Rafinerije i vatrogasci opštine Brod djelovali efikasno, koordinisano i uspješno na gašenju požara. 

Generalni direktor Rafinerije nafte u Brodu Andrej Neverov rekao je da se sinoć na postrojenju "hidrokrekinga" dogodio požar koji je lokalizovan i ugašen, zahvaljujući složnom radu vatrogasaca. 

"U skladu s tim planiramo da uskoro krenemo sa otpremom naftnih derivata iz naše rafinerije. Izvršićemo sve potrebne ekspertize i vještačenja da bi se utvrdili razlozi ovog incidenta, te ćemo ustanoviti nastalu štetu", rekao je Neverov. 

On je naveo da će o rezultatima istrage ovog incidenta javnost biti blagovremeno obaviještena. 

"Kada je riječ o istraživanju uzroka incidenta, dobili smo potpunu podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika, državnih organa i opštine Brod", istakao je Neverov i zaključio da se preduzete sve mjere kada je riječ o postrojenjima i rezervoarima da bi stanje u Rafineriji bilo bezbjedno. 

U Rafineriji nafte u Brodu sinoć oko 21.30 časova u postrojenju za preradu nafte došlo je do eksplozije i požara u kojem je poginuo radnik Rafinerije LJubo Patković, a deset njegovih kolega je povrijeđeno. 

Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program