Institut za javno zdravstvo: Besplatno testiranje na virus korona

  • 25.03.2020. 16:58

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je da je besplatno testiranje na virus korona.

Povodom zaključka Štaba za vanredne situacije u Istočnoj Ilidži u vezi sa isplatom sredstava za testiranje stanovnika na virus korona u kojem se traži refundiranje troškova ovoj opštini, iz Instituta ističu da lokalne zajednice ne učestvuju u troškovima nabavke testova.

Testove kontinuirano nabavljaju Institut za javno zdravstvo Srpske i Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske u Banjaluci, a dio se nabavlja i u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

U međuvremenu se očekuje isporuka dodatnih 25.000 testova u saradnji sa UNDP-om, naglašava se u saopštenju.

"Testiranje na novi virus korona u Republici Srpskoj za sada rade samo dvije laboratorije koje su kadrovski i tehnički opremljene za tu vrstu analiza - laboratorija u Institutu za javno zdravstvo Srpske i u UKC-u Srpske", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da pojačano testiranje neće značiti da će moći da se testiraju svi građani koji sumnjaju da su zaraženi.

"Kapacitete za testiranje nastojimo povećati u narednom periodu, ali će i dalje biti isključivo na procjeni epidemiologa ko treba da se testira. Dodatna testiranja će biti vršena na lokacijama koje odredi isključivo Republički štab za vanredne situacije i biće sistemski organizovana. Cilj testiranja je, kao i od prvog dana, da prepoznamo što ranije slučaj i da sve oboljele što prije izolujemo", naglašava se u saopštenju.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program