Srđan Rajčević upozorava

Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji je pokušaj prenosa nadležnosti

  • 24.08.2018. 12:09

Agencija za informaciono društvo Republike Srpske oštro se protivi pokušaju usvajanja Nacrta zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije Bosne i Hercegovine koje je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH uputilo na sjednicu Savjeta ministara zakazanu za 29. avgust, rekao je direktor Agencije Srđan Rajčević.

Rajčević je naveo da ovaj nacrt zakona sadrži protivustavne odredbe i predstavlja grubo kršenje ustavnog načela podjele nadležnosti između nivoa zajedničkih institucija i entiteta, pogotovo u smislu uloge Kancelarije za nadzor i evidenciju pri Ministarstvu komunikacija i transporta koje bi, ukoliko se ovaj štetan zakonski tekst usvoji, vršilo akreditaciju sertifikacionih tijela na teritoriji BiH, iako Zakon o elektronskom potpisu Republike Srpske tu nadležnost dodjeljuje Ministarstvu nauke i tehnologije Srpske.

"Skrećemo pažnju javnosti da nije slučajno što se ovaj nacrt zakona pokušava usvojiti pred sam kraj mandata aktuelnog Savjeta ministara, u jeku političkih predizbornih tema, što je nastavak perfidne politike Ministarstva komunikacija i transporta kojom se već više od deset godina nastoje prigrabiti ustavne nadležnosti entiteta i prenijeti na nivo zajedničkih institucija", istakao je Rajčević.

Rajčević navodi da nije slučajno i to što se ovaj nacrt zakona pokušava staviti u parlamentarnu proceduru u trenutku kada Republika Srpska aktivno radi na uspostavljanju Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, odnosno sertifikacionog tijela koje će izdavati kvalifikovane elektronske sertifikate za fizička i pravna lica u Srpskoj, po sopstvenom zakonu.

Agencija za informaciono društvo Republike Srpske apeluje na ministre iz Republike Srpske u Savjetu ministara da ovaj pokušaj osujete.

"U suprotnom, upozoravamo na štetne posljedice koje će ovaj zakon prouzrokovati u elektronskom poslovnom i pravnom prometu, kao i nemogućnost njegove primjene na teritoriji Republike Srpske", naveo je direktor Agencije.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.