Neodgovoran potez FBiH, građani Srpske se mole za dodatni oprez

  • 25.04.2020. 14:27

Nakon što je FBiH odlučila da prekine sa policijskim časom i zatvori lokalne karantine, donijelo je problema građanima u Republici Srpskoj. Na ovaj način, građani mogu ulaziti iz inostranstva na graničnim prelazima u Federaciji gdje mogu izbjeći mjere karantina.

Ova odluka nije dobila podršku stručnjaka iz FBiH. Federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić izjavio je da je u Federaciji BiH trebalo postepeno ublažavati mjere uvedene s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, ne odmah ukinuti policijski čas.

Mandić je istakao da Federalno ministarstvo zdravlja nije donijelo preporuku o ukidanju policijskog časa i da se nada da Federalna uprava uprava Civilne zaštite, koja je donijela tu mjeru, za to ima argumente.

Mandić je poručio da građani FBiH treba ozbiljno da shvate epidemiju virusa korona i da se ne opuštaju usljed ublažavanja mjera zabrane.

"Prvenstveno možemo da kažemo da je to neodgovorno ponašanje vlasti u FBiH, mimo mjera koje preporučuje SZO i poručuju svi zdravstveni stručnjaci. Sve vrijeme vidimo da unutar FBiH vlada jedna potpuna konfuzija, neorganizacija, da taj njihov sistom uređenja ne daje rezultate. Oni ne znaju da se nose sa bilo kakvom krizom. Tako i u ovom slučaju vidimo da su ljudi iz strukle rekli da oni nisu dali takve preporuke, nego da su oni dali preporuke da se poštuju preporuku SZO, ili u prenesenom značenj, da se ponašaju odgovorno, stručno i profesionalno ponaša Republika Srpska, kaže potparol SNSD-a, Radovan Kovačević i dodaje da je Srpska u regionu počela prva da uvodi restriktivnije mjere. 

"Kada smo uveli te mjere odmah smo uputili dopis FBiH, ali i našem gradonačelniku Siniši Miliću u Brčko Distriktu, da i oni uvedu iste mjere kako bi bilo lakše kontrolisati ovu situaciju u BiH".

Ono što je važno, Republika Srpska će naći način kako da zaštiti svoje građane od ovako apsolutno neodgovornog ponašanja vlasti u FBiH, ističe Kovačević.

Republika Srpska koja je ovim potezom dovedena u nezavidnu situaciju da se sa još frontova bori sa virusom korona, neće ostati po strani. Tim za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske, poručuju da je sramno da ne postoje razumni razlozi za ovakvo postupanje organa FBiH koji dalje opterećuju građane, zdravstveni sistem i privredne subjekte i odlažu mogućnost ublažavanja preduzetih antiepidemijskih mjera.

"Zbog toga sugerišemo veći oprez i kontrolu provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske", stoji u saopštenju Tima.