Srđan Rajčević

Viziri napravljeni u Banjaluci stižu do zdravstvenih radnika

  • 10.04.2020. 15:37

Institutu za javno zdravstvo isporučeno je 700 zaštitnih vizira koji su sklopljeni u Banjaluci, a upotrebom 3D štampača izrađuje ih asocijacija "Vizionari Srbije".

Te vizire u prostorijama Inovacionog centra Banjaluka sklapaju zaposleni u tom centru, Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i firmama koje djeluju u okviru inkubatora Inovacionog centra.

Ministar Srđan Rajčević ističe da je još 2.100 vizira koji su sklopljeni u sklopu ove inicijative spremno za isporuku zdravstvenim ustanovama širom Srpske.

Istovremeno, viziri se proizvode i uz pomoć 3D štampača na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu, takođe uz podršku ovog ministarstva. Rajčević ističe da je PMF, zahvaljujući donaciji kompanije M:tel, dobio još dva 3D štampača.
 
"Trenutni kapacitet izrade su oko 50 komada dnevno", objavio je Rajčević.

Podsjećamo, prvih dana epidemije virusa korona u Srpskoj, na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu je pokrenuta izrada zaštitnih vizira na jednom 3D štampaču koji je imao ovaj fakultet, a vrlo brzo dodatne štampače su im dostavile i druge ustanove koje su ih imale, pa se viziri izrađuju 24 časa dnevno na više mašina, a na tome nesebičn rade zaposleni PMF.

Inicijatori ove aktivnosti su mladi asistenti sa Katedre za računarstvo i informatiku, koji su napravili i prototip maske, odnosno vizira koji se štampa. Nakon izrade prototipa i početnog testiranja, od 27. marta krenulo se u serijsku proizvodnju, u koju je uključeno desetak nastavnika, saradnika i laboranata.
 

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program