Srđan Rajčević

Viziri napravljeni u Banjaluci stižu do zdravstvenih radnika

  • 10.04.2020. 15:37

Institutu za javno zdravstvo isporučeno je 700 zaštitnih vizira koji su sklopljeni u Banjaluci, a upotrebom 3D štampača izrađuje ih asocijacija "Vizionari Srbije".

Te vizire u prostorijama Inovacionog centra Banjaluka sklapaju zaposleni u tom centru, Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i firmama koje djeluju u okviru inkubatora Inovacionog centra.

Ministar Srđan Rajčević ističe da je još 2.100 vizira koji su sklopljeni u sklopu ove inicijative spremno za isporuku zdravstvenim ustanovama širom Srpske.

Istovremeno, viziri se proizvode i uz pomoć 3D štampača na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu, takođe uz podršku ovog ministarstva. Rajčević ističe da je PMF, zahvaljujući donaciji kompanije M:tel, dobio još dva 3D štampača.
 
"Trenutni kapacitet izrade su oko 50 komada dnevno", objavio je Rajčević.

Podsjećamo, prvih dana epidemije virusa korona u Srpskoj, na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu je pokrenuta izrada zaštitnih vizira na jednom 3D štampaču koji je imao ovaj fakultet, a vrlo brzo dodatne štampače su im dostavile i druge ustanove koje su ih imale, pa se viziri izrađuju 24 časa dnevno na više mašina, a na tome nesebičn rade zaposleni PMF.

Inicijatori ove aktivnosti su mladi asistenti sa Katedre za računarstvo i informatiku, koji su napravili i prototip maske, odnosno vizira koji se štampa. Nakon izrade prototipa i početnog testiranja, od 27. marta krenulo se u serijsku proizvodnju, u koju je uključeno desetak nastavnika, saradnika i laboranata.
 

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина