Željka Cvijanović

Nove nadležnosti predsjednika za vrijeme vanrednog stanja

  • 28.03.2020. 15:39

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske, predsjednik Republike, Željka Cvijanović, privremeno preuzima ovlašćenja Parlamenta Srpske.

"To podrazumijeva da je jedna od novih obaveza predsjednika Republike da može donositi uredbe sa zakonskom snagom i o pitanjima o nadležnostima Narodne skupštine Republike Srpske", poručila je predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović i dodala da to predstavlja veliku odgovornost i obavezu.

Cvijanvićeva je poručila da predsjednik Republike neće raditi samostalno, nego zajedno sa drugim institucijama, prevashodno sa Vladom Republike Srpske.

Biće uspostavljem tim pravnika kako bi se pripremali akti.     

"Zašto smo se odlučili da uvedemo vanredno stanje? Iscrpili smo sve naše mogućnosti neophodno je da sada uđemo u zakonodavnu sferu kako bi mijenjali zakone. To znači promijeniti one zakone koji će nam omogućiti da intervenišemo u nekoliko sfera koje su pogođene ovom epidemijom, i koje će nam otvoriti prostor da pomažemo našoj privredi", kaže Cvijanovićeva.

Želim da se zahvalim narodnim poslanicima koji su se okupili u Banjaluci da bi se proglasilo vanredno stanje.

Vanredna situacija koja je bila do sada nije bila dovoljna. Ovo nije suspenzija demokratije niti raspuštanje NSRS.

Ovo znači nemogućnost naših poslanika da se privremeno sastaju.