Reakreditacija Univerziteta

Rajčević: Neprihvatljiv prenos nadležnosti na nivo BiH VIDEO

  • 21.02.2019. 13:11

"Delegacija EU u BiH dala je rok do kraja marta da se izvrši reakreditacija dva Javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu kako bi mogli biti uspisani u državni registar i time bi diplome ovih fakulteta bile validne u svim zemljama", rekao je Srđan Rajčević, ministar naučno-tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva RS.

Kako je rekao, proces nije ni započet zbog problema sa direktorom Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) Enverom Halilovićem i njegovog odbijanja da se o tome razgovara i taj problem riješi.

"Taj problem može izazvati probleme za studente. Ukoliko se ne okonča taj proces paralizovaće se sistem visokog obrazovanja u cijeloj BiH. Ta agencija nastoji da prenese nadležnost na nivo BiH, iako Republika Srpska ima svoje ustavne okvire i to neće dopustiti", kaže Rajčević.

Navodi da Halilović stavlja BiH u funkciju svog taoca uz napomenu da apeluje na Savjet ministara BiH da utiče na Halilovića.

Biljana Vojvodić, v.d. direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj rekla je da su visokoškolske ustanove u Srpskoj prve akreditovane u BiH i da su ispunile svoje obaveze pri podnošenju zahtjeva za reakreditaciju.

"Zahtev da se imenuje komisija je podnesen prije 9 mjeseci, ali još nema odgovora. Tražili smo od svih nadležnih da se taj proces odblokira. Problem je što direktor Agencije na niovu BiH pogrešno tumači nadležnosti Agencije", kaže Vojvodić.
 

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina