Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Interesi pacijenata moraju biti na prvom mjestu

  • 21.01.2020. 14:42

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da zaštita i interesi pacijenata moraju da budu prioritet u radu zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

"Pacijentima u zdravstvenim ustanovama garantovano je pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite, uz poštovanje najvišeg mogućeg standarda ljudskih prava i vrijednosti. Oni imaju pravo na fizički i psihički integritet i bezbjednost ličnosti", istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, zdravstveni radnici dužni su da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda, uz preuzimanje pune odgovornosti za svoj rad.

"Dužnost svih zdravstvenih radnika je da rade u najboljem interesu pacijenata i očuvanju njihovog zdravlja. Ne postoji opravdanje za bilo kakve vrste neprijatnosti prema pacijentima", naglasio je Šeranić.

Šeranić je naglasio da resorno ministarstvo očekuje od zdravstvenih ustanova i nadležnih institucija da na bilo kakvu naznaku nepravilnosti ili zloupotreba u radu zdravstvenih radnika ili saradnika odmah reaguju, preduzmu zakonom propisane mjere, te da svi u zdravstvenom sistemu preuzmu visok stepen odgovornosti.

"Većina zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj predano, odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao i njihov rad, zbog pojedinačnog negativnog incidenta, ne smije biti obezvrijeđen niti smije biti narušeno povjerenje pacijenata u zdravstveni sistem", naglasio je Šeranić, komentarišući hapšenje načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Darka Golića.

Golić je uhapšen zbog sumnje da je u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen obljubio hospitalizovano tridesetšestogodišnje nemoćno lice.

Tagovi:
  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program