Dionica Doboj - Banjaluka

ŽRS završile projekat modernizacije signalizacije i telekomunikacija

  • 24.07.2019. 15:26

U “Željeznicama Republike Srpske” završen je projekat modernizacije sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici Doboj – Banjaluka. Projekat je realizovan od preostalih kreditnih sredstava, u iznosu od 20.4 miliona evra.

“Projekat je podrazumijevao ugradnju signalne i telekomunikacione opreme u šest službenih mjesta, ugradnju optičkog kabla od Doboja do Banjaluke, uz uvezivanje svih željezničkih objekata u centrima Doboj i Banjaluka, potpuno osiguranje 11 pružnih prelaza sa ugradnjom video nadzora”, kaže vršilac dužnosti generalnog direktora “Željeznica” Zoran Ilinčić.

Ilinčić tvrdi, na ovaj način je podignut nivo bezbjednosti saobraćaja na najviši stepen. S ovim je saglasan i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske. Neđo Trninić kaže, na ovaj način je omogućena i komunikacija u svakom trenutku s operaterima, mašinovođama, što će, kako kaže, olakšati kompletan rad.

Probni rad je završen. Tvrde, radnici su potpuno obučeni i spremni za ovakav rad. Ovakav sistem je zamijenio 80 radnih mjesta. Međutim, u “Željeznicama” tvrde, niko od njih neće ostati bez posla. Svi će biti raspoređeni na druga radna mjesta koja su u skladu s njihovom stručnom spremom.

U “Željeznicama kažu, sistematizacija je rađena u skladu s ovim projektom. Prijedlog sistematizacije je poslat i na adrese sindikata. Primjedbe su stigle i trenutno su u fazi razmatranja.

Da bi se postigao dogovor o kolektivnom ugovoru, u Upravi kažu, obje strane moraju biti zainteresovane da se dogovor realizuje.

Kada je riječ o zahtjevu sindikata za povećanje plata, Ininčić kaže da su kroz projekat restrukturiranja i kroz plan poslovanja za 2019. godinu predvidjeli sredstva za poboljšanje statusa zaposlenih. Kaže, kada se postigne dogovor u vezi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora biće rješen i ovaj problem. Prelazno rješenje je, tvrdi, bila isplata stimulacija za prethodni period.

Tagovi: