Predsjednica Skupštine Srbije

Ana Brnabić raspisala izbore u Beogradu

  • Izvor: Agencije
  • 03.04.2024. 17:10

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas nove izbore za odbornike u Skupštini grada Beograda koji će biti održani 2. juna. Odluka je potpisana u Domu Narodne skupštine.

Predsjednik Narodne skupštine Srbije je raspisivanja izbora izjavila da je ovo bila njena zakonska i ustavna obaveza, koju je morala da ispuni najkasnije do kraja današnjeg dana.

"Sada je naša zajednička obaveza i dužnost da izbori proteknu u najboljem redu, u duhu poštovanja, tolerancije i demokratskih vrijednosti", istakla je ona.

Brnabićeva je pozvala sve političke stranke i koalicije da se nadmeću u idejama i planovima i da vode računa da izborna utakmica bude fer i korektna.

"Pozivam sve građane Beograda da izađu na izbore i da na taj dan svojim glasom pokažu kojim smjerom Beograd treba da ide i kako da se razvija u budućnosti. Srećni izbori, Beograde“, rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je istakla da je raspisala izbore za posljednji mogući datum, 2. jun, jer je na zahtjev opozicije i izričitu molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odlučeno da se ovi izbori održe u najkasnijem mogućem terminu u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Ona je navela da je vrijeme prije raspisivanja izbora pokušala da iskoristi da pokrene dijalog i kroz razgovor sa svim političkim akretimada učini baš sve da ovi kao i svi naredni izbori u Srbiji proteknu u redu, u skladu sa najvišim demokratskim standardima, i da se pokaže ozbiljnost i odgovornost prema građanima Srbije.

Brnabićeva je rekla da njena vrata ostaju otvorena za dijalog, ukoliko postoji bar malo želje političkih aktera da se pokaže građanima Srbije da se ipak može zajedno raditi na stvarima bitnim za sve građane, bez obzira na političke afinitete.

Novi izbori za gradsku skupštinu su raspisani, jer se poslije beogradskih izbora održanih 17. decembra nije konstituisala Skupština grada u zakonskom roku.

U Beogradu se ponavljaju lokalni izbori pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština. 

Pratite nas i putem Vibera