Pritisci

Dačić: Bez obzira na proteste, Srbija će imati čvrst stav

  • Izvor: Agencije
  • 28.12.2023. 11:05

Prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da postoji sinhronizacija između događaja na unutrašnjoj političkoj sceni i onoga što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti radi vezano za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

”Sigurno će pokušavati da dođe do nekih novih incidenata, do eskalacije. A potom i do pokušaja da se dođe do deeskalacije. I da se tako vrtimo u krug i da oni non-stop optužuju Beograd za opstrukciju. Mislim da svima treba da bude jasno da je Beograd taj koji je konstruktivni faktor u svemu ovome", rekao je Dačić gostujući na TV Prva.

Dačić je ocijenio da se odbijanjem Prištine da se realizuje ono što je potpisano prije deset godina (Briselski sporazum) dovodi u pitanje kredibilitet Еvropske unije kao institucije koja treba da izvrši medijaciju u dijalogu.

"Mi nismo spremni na takvu vrstu ucjena. Zato je bitno da se kaže da će Srbija, bez obzira na sve ove proteste koji se i dešavaju da bi se oslabila pozicija Srbije, imati i dalje čvrst stav kada je riječ o nacionalnim i državnim pitanjima. Tu nema odstupanja i nema odustajanja od naše državne politike", naveo je Dačić.

Prvi potpredsjednik vlade istakao je da smo svjedoci toga da se računa da, kada u Srbiji postoji nestabilnost, da ona nije dovoljno jaka da odgovori na pritiske sa kojima se suočava.

Dačić je podsjetio da u januaru i februaru evropske institucije imaju određena ograničenja koje se tiču izbora u ЕU.

"Vjerovatno će se negde u februaru izvršiti koncentracija pritisaka na nas kako bi se što više uradilo na planu Kosova. Zato što institucije praktično poslije prestaju da rade dok se ne završe izbori u ЕU. Bilo bi dobro da period koji slijedi dočekamo u eri političke stabilnosti. To znači da imamo konstituisane državne organe, da imamo definisanu političku većinu, za koju se nadam da će biti na svim nivoima", rekao je Dačić.

Komentarišući Kurtijeve optužbe da direktor Kancelarije za KiM Petar Petković stoji iza organizacije civilne zaštite na sjeveru KiM, Dačić je naveo da su u pitanju organizacije koje su doživjele transformaciju da bi se formirala Zajednica srpskih opština, da su te optužbe prevara i da Prištinu ništa neće smiriti dok ne postanu članovi Ujedinjenih nacija.

"Suština je bilo kakvo de fakto ili de jure priznanje i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim specijalizovanim agencijama u okviru sistema Ujedinjenih nacija. A do toga, siguran sam, neće doći", zaključio je Dačić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program