Притисци

Дачић: Без обзира на протесте, Србија ће имати чврст став

  • Извор: Агенције
  • 28.12.2023. 11:05

Први потпредсjедник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да постоји синхронизација између догађаја на унутрашњој политичкој сцени и онога што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ради везано за српски народ на Косову и Метохији.

”Сигурно ће покушавати да дође до неких нових инцидената, до ескалације. А потом и до покушаја да се дође до деескалације. И да се тако вртимо у круг и да они нон-стоп оптужују Београд за опструкцију. Мислим да свима треба да буде јасно да је Београд тај који је конструктивни фактор у свему овоме", рекао је Дачић гостујући на ТВ Прва.

Дачић је оцијенио да се одбијањем Приштине да се реализује оно што је потписано прије десет година (Бриселски споразум) доводи у питање кредибилитет Европске уније као институције која треба да изврши медијацију у дијалогу.

"Ми нисмо спремни на такву врсту уцјена. Зато је битно да се каже да ће Србија, без обзира на све ове протесте који се и дешавају да би се ослабила позиција Србије, имати и даље чврст став када је ријеч о националним и државним питањима. Ту нема одступања и нема одустајања од наше државне политике", навео је Дачић.

Први потпредсједник владе истакао је да смо свједоци тога да се рачуна да, када у Србији постоји нестабилност, да она није довољно јака да одговори на притиске са којима се суочава.

Дачић је подсјетио да у јануару и фебруару европске институције имају одређена ограничења које се тичу избора у ЕУ.

"Вјероватно ће се негде у фебруару извршити концентрација притисака на нас како би се што више урадило на плану Косова. Зато што институције практично послије престају да раде док се не заврше избори у ЕУ. Било би добро да период који слиједи дочекамо у ери политичке стабилности. То значи да имамо конституисане државне органе, да имамо дефинисану политичку већину, за коју се надам да ће бити на свим нивоима", рекао је Дачић.

Коментаришући Куртијеве оптужбе да директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић стоји иза организације цивилне заштите на сјеверу КиМ, Дачић је навео да су у питању организације које су доживјеле трансформацију да би се формирала Заједница српских општина, да су те оптужбе превара и да Приштину ништа неће смирити док не постану чланови Уједињених нација.

"Суштина је било какво де факто или де јуре признање и чланство Косова у Уједињеним нацијама и другим специјализованим агенцијама у оквиру система Уједињених нација. А до тога, сигуран сам, неће доћи", закључио је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.