Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Na slučaju Srbije, najgrublje pogaženo međunarodno pravo

  • Izvor: SRNA
  • 18.01.2024. 10:56

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je na ministarskom sastanku Samita Pokreta nesvrstanih u Ugandi svim članicama Pokreta koje podržavaju napore Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić je u obraćanju istakao da je na slučaju Srbije najgrublje pogaženo međunarodno pravo i poredak u kome je suverenost država nedodirljiva, a granice nepromjenljive, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Ovakvi presedani dovode do obesmišljavanja ovih principa oko kojih smo se svi odavno, ne samo dogovorili, već i obavezali na njihovo poštovanje. Zato Srbija neće odustati od zalaganja za univerzalno važenje temeljnih principa Povelje UN, bez obzira na to što i sami, još uvek, trpimo posledice njihove selektivne primene", poručio je Dačić.

On je ukazao da ohrabruje što Srbija, ne samo da nije usamljena u tim nastojanjima, nego i da za i većinu država članica UN, kao i Pokreta nesvrstanih, dupli standardi ipak ne postoje.

Dačić je zahvalio svim članicama Pokreta nesvrstanih koji podržavaju napore Srbije za očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Svesni smo da nije lako onima koji danas stoje uz našu zemlju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti, kao što ni nama nije bilo lako da stanemo uz mnoge od vas onda kada je to bilo potrebno - u vašoj borbi za nacionalno oslobođenje", rekao je Dačić.

On je poručio da se Srbija uzda u svoje prijatelje i saborce u zajedničkoj borbi protiv unilateralnog i prinudnog prekrajanja granica međunarodno priznatih država.

"I ovog puta ću ponoviti da nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti ćemo dozvoliti da takozvano Kosovo postane članica UN", istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije izrazio je uvjerenje da Pokret nesvrstanih zemalja može da doprinese zajedničkom rješavanju postojećih svjetskih izazova.

"Današnji svet nije isti kao onaj u kojem je Pokret nesvrstanih nastao. Ni sam Pokret više nije isti, ali aktuelnost principa suverene jednakosti država i solidarnosti, na kojima su izgrađeni temelji Pokreta, ne smeju biti dovedeni u pitanje sa promenama na međunarodnom planu koje je doneo 21. vek", poručio je Dačić. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: