Министар спољних послова Србије

Дачић: На случају Србије, најгрубље погажено међународно право

  • Извор: СРНА
  • 18.01.2024. 10:56

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио је на министарском састанку Самита Покрета несврстаних у Уганди свим чланицама Покрета које подржавају напоре Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета, не признајући једнострано проглашену независност Косова.

Дачић је у обраћању истакао да је на случају Србије најгрубље погажено међународно право и поредак у коме је сувереност држава недодирљива, а границе непромјенљиве, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

"Овакви преседани доводе до обесмишљавања ових принципа око којих смо се сви одавно, не само договорили, већ и обавезали на њихово поштовање. Зато Србија неће одустати од залагања за универзално важење темељних принципа Повеље УН, без обзира на то што и сами, још увек, трпимо последице њихове селективне примене", поручио је Дачић.

Он је указао да охрабрује што Србија, не само да није усамљена у тим настојањима, него и да за и већину држава чланица УН, као и Покрета несврстаних, дупли стандарди ипак не постоје.

Дачић је захвалио свим чланицама Покрета несврстаних који подржавају напоре Србије за очувањем суверенитета и територијалног интегритета, не признајући једнострано проглашену независност Косова.

"Свесни смо да није лако онима који данас стоје уз нашу земљу у њеној праведној борби за очување територијалне целовитости, као што ни нама није било лако да станемо уз многе од вас онда када је то било потребно - у вашој борби за национално ослобођење", рекао је Дачић.

Он је поручио да се Србија узда у своје пријатеље и саборце у заједничкој борби против унилатералног и принудног прекрајања граница међународно признатих држава.

"И овог пута ћу поновити да нећемо признати једнострано проглашену независност Косова, нити ћемо дозволити да такозвано Косово постане чланица УН", истакао је Дачић.

Шеф српске дипломатије изразио је увјерење да Покрет несврстаних земаља може да допринесе заједничком рјешавању постојећих свјетских изазова.

"Данашњи свет није исти као онај у којем је Покрет несврстаних настао. Ни сам Покрет више није исти, али актуелност принципа суверене једнакости држава и солидарности, на којима су изграђени темељи Покрета, не смеју бити доведени у питање са променама на међународном плану које је донео 21. век", поручио је Дачић. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: