Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Skandalozan čin iza kojeg stoje Francuska i Njemačka

  • Izvor: SRNA
  • 14.11.2023. 12:43

Uklanjanje i pomjeranje spomen-ploče srpskim vojnicima palim u Balkanskim i Prvom svjetskom ratu na vojnom dijelu pravoslavnog groblja u Prištini je skandalozan potez, posebno jer dolazi od Francuske i Njemačke koje bi trebale da izuzetno poštuju doprinos Srbije u tom ratu, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

- Imajući u vidu da je takva odluka donesena na prijedlog francuske i nemačke ambasade, a da niko nije obavijestio Srbe koji tamo žive ili srpske institucije, to je skandalozan čin, bez obzira na to što postoje neka opravdanja koja oni koriste. Ovdje nema politizacije, već je sam taj čin sramotna politizacija koja je učinjena pod pritiskom albanskih političkih faktora u Prištini - rekao je Dačić.

On je naglasio da u Prištini žele da se skloni, premjesti i uništi sve što je srpsko, te im samim tim smetaju i spomenici i spomen-ploče koje podsjećaju na veliki broj žrtava koje su Srbi podnijeli u balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu.

- Pošto Kosovo i Metohiju smatramo delom Srbije, to nije predmet aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova u smislu nekog reagovanja, ali naši državni organi koji se bave pitanjima Kosmeta svakako će preduzeti sve mjere da se jasno ukaže predstavnicima ovih zemalja na neprihvatljivost takvog poteza - rekao je Dačić za Tanjug.

Odgovarajući na pitanje da li ovakav potez može da naruši odnose sa Francuskom i Njemačkom, Dačić je rekao da ne treba govoriti o tim kategorijama, ali da se takav gest mora osuditi.

- Čak i da smo najveći mogući prijatelji, ako je neki potez loš, moramo da ga osudimo. U tom pogledu svakako najoštrije osuđujemo takav gest - naglasio je Dačić.

On smatra da je trebalo da se traži mišljenje Srba sa Kosova i Metohije, a ne da se ispunjavaju zahtjevi da se skloni iz vidnog kruga albanskih medija i političara u Prištini bilo šta što podsjeća na Srbiju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.