Министар спољних послова Србије

Дачић: Скандалозан чин иза којег стоје Француска и Њемачка

  • Извор: СРНА
  • 14.11.2023. 12:43

Уклањање и помјерање спомен-плоче српским војницима палим у Балканским и Првом свјетском рату на војном дијелу православног гробља у Приштини је скандалозан потез, посебно јер долази од Француске и Њемачке које би требале да изузетно поштују допринос Србије у том рату, поручио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

- Имајући у виду да је таква одлука донесена на приједлог француске и немачке амбасаде, а да нико није обавијестио Србе који тамо живе или српске институције, то је скандалозан чин, без обзира на то што постоје нека оправдања која они користе. Овдје нема политизације, већ је сам тај чин срамотна политизација која је учињена под притиском албанских политичких фактора у Приштини - рекао је Дачић.

Он је нагласио да у Приштини желе да се склони, премјести и уништи све што је српско, те им самим тим сметају и споменици и спомен-плоче које подсјећају на велики број жртава које су Срби поднијели у балканским ратовима и у Првом свјетском рату.

- Пошто Косово и Метохију сматрамо делом Србије, то није предмет активности Министарства спољних послова у смислу неког реаговања, али наши државни органи који се баве питањима Космета свакако ће предузети све мјере да се јасно укаже представницима ових земаља на неприхватљивост таквог потеза - рекао је Дачић за Тањуг.

Одговарајући на питање да ли овакав потез може да наруши односе са Француском и Њемачком, Дачић је рекао да не треба говорити о тим категоријама, али да се такав гест мора осудити.

- Чак и да смо највећи могући пријатељи, ако је неки потез лош, морамо да га осудимо. У том погледу свакако најоштрије осуђујемо такав гест - нагласио је Дачић.

Он сматра да је требало да се тражи мишљење Срба са Косова и Метохије, а не да се испуњавају захтјеви да се склони из видног круга албанских медија и политичара у Приштини било шта што подсјећа на Србију.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: