Tema dana

Dan državnosti Republike Srbije

  • Izvor: ATV
  • 15.02.2024. 22:35

Temelji današnje moderne srpske države čuvaju se i dostojanstveno slave 220 godina uz najviše državne i vojne počasti.

U Orašcu, u kom je Đorđe Petrović Karađorđe na današnji dan 1804. podigao Prvi srpski ustanak, slavi se junaštvo i odbrana srpskih ognjišta, vjera, prava i slobode pod, do tada, teškom osmanlijskom vlašću. Istog dana nakon 31. godine, srpska država izborila se za Sretenjski ustav, najliberalniji akt tog vremena i garant mira srpskog naroda koji danas imamo. Srbija je tim aktom postala prva država koja je na Balkanu ukinula feudalizam. 

„Imali su pred sobom najuzvišeniji cilj koji svaki narod i svaki čovjek pred sebe mogu da postave. Ništa osim slobode i ništa manje od slobode za svoj narod. To su postavili sebi kao cilj 1804. godine ovdje u Orašcu. Još više od toga, svojom hrabrošću, svojom žrtvom ostavili su nam u naslijeđe istu ideju i istu obavezu. Kao što i vidite, ta borba i danas traje. Ta borba i sve borbe za slobodu od tada do danas su nam dale da imamo ovako lijepu i slobodnu državu. Srbija je pod Milošem Obrenovićem bila među prvih 20-ak zemalja na svijetu koja je donijela moderni ustav, prva zemlja u Еvropi poslije Francuske koja je ukinula feudalizam i ropstvo i zapisala u tadašnjem Sretenjskom ustavu da onaj koji nogom stupi na tlo Srbije, postaje slobodan čovjek. Takav slobodoumni ustav smetao je svima, ponajviše Turskoj, Austriji i Rusiji, koje nisu imale ustav“, rekao je Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Republike Srbije.

Sretenjski ustav ukinut je nakon svega 55 dana pod udarom moćnih carevina, ali i danas je dokaz srpske odlučnosti i istrajnosti za svoj identitet. Baš kao i tada, za svoje slobode i u mirnodopskim uslovima bori se protiv stranih uticaja. Predsjednik Republike Srpske poručuje - Drina nikada nije bila granica a put slobode i danas traje. 

„Radujem se prilici da vidim koliko je posvećenost državnog rukovodstva Srbije jačanju naše vojske. Zato želim i tu da podržim napore predsjednika Vučića i ministra Generalštaba i načelnika za sve napore koje čine. I vi svi možete da svjedočite tome u ovom vremenu. Zato se okupimo oko naše Srbije, oko dana državnosti, oko srpskog naroda. Neka živi Srbija, neka bude jaka i vječna. Neka živi srpski narod i neka živi Republika Srpska“, poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dan državnosti Srbije kao praznik slavi se od 2002. godine Njeguje i sjećanje na srpsku revoluciju i državu koja je od 1804. mijenjala uređenja, ali je 15. februar ostao dan rođenja moderne srpske države.

Opširnije u Temi dana ATV-a.

Pratite nas i putem Vibera