Тема дана

Дан државности Републике Србије

  • Извор: АТВ
  • 15.02.2024. 22:35

Темељи данашње модерне српске државе чувају се и достојанствено славе 220 година уз највише државне и војне почасти.

У Орашцу, у ком је Ђорђе Петровић Карађорђе на данашњи дан 1804. подигао Први српски устанак, слави се јунаштво и одбрана српских огњишта, вјера, права и слободе под, до тада, тешком османлијском влашћу. Истог дана након 31. године, српска држава изборила се за Сретењски устав, најлибералнији акт тог времена и гарант мира српског народа који данас имамо. Србија је тим актом постала прва држава која је на Балкану укинула феудализам. 

„Имали су пред собом најузвишенији циљ који сваки народ и сваки човјек пред себе могу да поставе. Ништа осим слободе и ништа мање од слободе за свој народ. То су поставили себи као циљ 1804. године овдје у Орашцу. Још више од тога, својом храброшћу, својом жртвом оставили су нам у наслијеђе исту идеју и исту обавезу. Као што и видите, та борба и данас траје. Та борба и све борбе за слободу од тада до данас су нам дале да имамо овако лијепу и слободну државу. Србија је под Милошем Обреновићем била међу првих 20-ак земаља на свијету која је донијела модерни устав, прва земља у Европи послије Француске која је укинула феудализам и ропство и записала у тадашњем Сретењском уставу да онај који ногом ступи на тло Србије, постаје слободан човјек. Такав слободоумни устав сметао је свима, понајвише Турској, Аустрији и Русији, које нису имале устав“, рекао је Ивица Дачић, министар иностраних послова Републике Србије.

Сретењски устав укинут је након свега 55 дана под ударом моћних царевина, али и данас је доказ српске одлучности и истрајности за свој идентитет. Баш као и тада, за своје слободе и у мирнодопским условима бори се против страних утицаја. Предсједник Републике Српске поручује - Дрина никада није била граница а пут слободе и данас траје. 

„Радујем се прилици да видим колико је посвећеност државног руководства Србије јачању наше војске. Зато желим и ту да подржим напоре предсједника Вучића и министра Генералштаба и начелника за све напоре које чине. И ви сви можете да свједочите томе у овом времену. Зато се окупимо око наше Србије, око дана државности, око српског народа. Нека живи Србија, нека буде јака и вјечна. Нека живи српски народ и нека живи Република Српска“, поручио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Дан државности Србије као празник слави се од 2002. године Његује и сјећање на српску револуцију и државу која је од 1804. мијењала уређења, али је 15. фебруар остао дан рођења модерне српске државе.

Опширније у Теми дана АТВ-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.