Dodik i Vučić na svečanom otvaranju željezničke stanice Prokop

  • Izvor: ATV
  • 20.10.2023. 18:26

U Beogradu je počela ceremonija svečanog otvaranja novoizgrađene glavne željezničke stanice Beograd centar u Prokopu, kojoj prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U okviru ceremonije, Vučić i Dodik obilaze zgradu željezničke stanice.

Ceremoniji prisustvuju premijer Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije.

''Stanica Prokop imaće direktnu vezu sa autoputem, to je veoma važno. Skaj lajn na mjestu srušenih zgrada, koji izgleda divno. Sa željezničkom stanicom, Beogradom na vodi, svim što je urađeno, od 2028. godine kada krene prva linija metroa, Beograd će potpuno biti drugi grad, biće drugačija zemlja", rekao je predsjednik Srbije obilazeći novu zgradu stanice.

Vučić je rekao da zgrada stanice izgleda moderno i svjetski, s čim se složio i Dodik.

Nova zgrada željezničke stanice prostire se na ukupnoj bruto površini od 6.250 kvadratnih metara i zadovoljava najviše standarde u putnočkom željezničkom saobraćaju.

Zgrada je visoka 26 metara, a centralni hol stanične zgrade projektovan je kao gradski trg oko kojeg su komercijalni sadržaji.

Oni uključuju restoran, kafe, prodavnicu zdrave hrane, pekaru, kioske, apoteku, banku, mjenjačnicua, rent-a-kar, info pult Turističke organizacije Beograda, ambulantu, kancelariju MUP-a, biletarnice i prostorije koje koriste preduzeća "Inrastruktura Železnica Srbije", "Srbija Voz" i "Beograd čvor".

Kompleks ima 100 mjesta za parkiranje i zaustavljanje vozila na gornjem nivou, 12 pokretnih stepenica i 10 liftova.

Objekat je prilagođen nesmetanom kretanju i boravku osoba sa posebnim potrebama u skladu sa normama pristupačnosti željezničkom sistemu.

Izgradnjom ovog objekta završena je prva faza gradnje glavne željezničke stanice, a svečano se otvara i pušta u rad na Dan oslobođenja Beograda.

Gradnja željezničke stanice u Prokopu počela je prije 50 godina, a odlukom Vlade Srbije 2020. godine taj projekat proglašen je projektom od državnog značaja i njegova realizacija povjerena je kompaniji "Reilvej siti". 

Pratite nas i putem Vibera