Додик и Вучић на свечаном отварању жељезничке станице Прокоп

  • Извор: АТВ
  • 20.10.2023. 18:26

У Београду је почела церемонија свечаног отварања новоизграђене главне жељезничке станице Београд центар у Прокопу, којој присуствују предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

У оквиру церемоније, Вучић и Додик обилазе зграду жељезничке станице.

Церемонији присуствују премијер Србије Ана Брнабић и министри у Влади Србије.

''Станица Прокоп имаће директну везу са аутопутем, то је веома важно. Скај лајн на мјесту срушених зграда, који изгледа дивно. Са жељезничком станицом, Београдом на води, свим што је урађено, од 2028. године када крене прва линија метроа, Београд ће потпуно бити други град, биће другачија земља", рекао је предсједник Србије обилазећи нову зграду станице.

Вучић је рекао да зграда станице изгледа модерно и свјетски, с чим се сложио и Додик.

Нова зграда жељезничке станице простире се на укупној бруто површини од 6.250 квадратних метара и задовољава највише стандарде у путночком жељезничком саобраћају.

Зграда је висока 26 метара, а централни хол станичне зграде пројектован је као градски трг око којег су комерцијални садржаји.

Они укључују ресторан, кафе, продавницу здраве хране, пекару, киоске, апотеку, банку, мјењачницуа, рент-а-кар, инфо пулт Туристичке организације Београда, амбуланту, канцеларију МУП-а, билетарнице и просторије које користе предузећа "Инраструктура Железница Србије", "Србија Воз" и "Београд чвор".

Комплекс има 100 мјеста за паркирање и заустављање возила на горњем нивоу, 12 покретних степеница и 10 лифтова.

Објекат је прилагођен несметаном кретању и боравку особа са посебним потребама у складу са нормама приступачности жељезничком систему.

Изградњом овог објекта завршена је прва фаза градње главне жељезничке станице, а свечано се отвара и пушта у рад на Дан ослобођења Београда.

Градња жељезничке станице у Прокопу почела је прије 50 година, а одлуком Владе Србије 2020. године тај пројекат проглашен је пројектом од државног значаја и његова реализација повјерена је компанији "Реилвеј сити". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.