Ministar za brigu o porodici i demografiju

Đurđević Stamenkovski: Nedopustive izjave Heleza, Srpska nije privremena mjera

  • 15.06.2024. 21:08

Ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski kaže za ATV da su u 21. vijeku nedopustive izjave Zukana Heleza i da

"Svesrpski sabor posvećen učvršćivanju srpskih odnosa, odnosno strateškom povezivanju Srpske i Srbije je od vanrednog značaja. Ispisali smo istoriju. Deklaracija koja je usvojena predstavlja našu nacionalnu strategiju. Mi imamo legitimno pravo na to. Imamo pravo na srpsko pitanje, viziju, da projektujemo našu budućnost i da postavimo naše nacionalne ciljeve za narednu deceniju i vijek. Svi okolni narodi i države koje se naslanjaju na Srbiju to pravo koriste godinama unazad, čak i kada ta prava ostvaruju na uštrb Srba. Njima to nije osporeno. Vidimo da reakcije govore o njegovom značaju više nego što su akteri u stanju da opišu. Od Sarajeva do Berlina, ukazuju na to da je najveći problem koji oni učitavaju ovdje sabiranje i objedinjavanje srpskog faktora na Balkanu. Poruke bi bile drugačije da je došlo do trzavica i podjela ili do nerazumijevanja Beograda i Banjaluke", kaže Đurđević Stamenkovski.

Ona poručuje da je interes ministarstva za brigu o porodici i demografiju Srbije i Ministarstva porodice, omladine i sporta u Srpskoj da Srba ima sa obje strane Drine. Po potpisivanju sporazuma na Svesrpskom saboru ova dva ministarstva, učenici Osnovne škole Vuk Karadžić iz Doboja bili su gosti u Beogradu.

"Želim da građani znaju da ono što je dogovoreno nije puko slovo na papiru. U praksi ćemo se truditi da sve odluke Svesrpskog sabora budu primjenjene i da se za njih aktivno borimo. Bićemo prvo ministarstvo koje će otići u zvaničnu posjetu Banjaluci. Imaćemo susrete sa predstavnicima različitih ministarstava Vlade Srbije, najavljen je i susret sa predsjednikom Dodikom. Poražavajuće su reakcije iz Sarajeva, nedostojne su komentara. Nedopustivo je da dio međunarodne zajednice koji pokušava da simbolizuje pokrovitelja nad Sarajevom nije reagovao. Imate izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza koji kaže da Republiku Srpsku treba podijeliti na dva kantona, sjeverni i istočni bosanski kanton. Ukoliko to ne prihvate, doživjele sudbinu krajiških Srba.", kaže Đurđević Stamenkovski.

Ona je poručila da svi dobro znaju šta to znači - to su kolone, izbjeglištva, nesreće i tragedije za čitav narod. "Nedopustivo je da u 21. vijeku neko tako komunicira", poručila je Đurđević Stamenkovski.

O reakciji Ambasade SAD-a u Sarajevu, kritikama opozicije zbog Dana Republike Srpske

"Važno je što je Sretenje postalo zajednički praznik koji će se obilježavati s obje strane Drine. To ne umanjuje značaj 9. januara koji niko ne može da izbriše. Žele da ga izbrišu oni koji napadaju Svesrpski sabor. 9. januar je u srcu svakog Srbina u Republici Srpskoj. U srcu svih nas koji znamo koliko se srpski narod trudio u Srpskoj. 9. januar će ostati praznik koji će se svetkovati, ali ne vidim razlog da se Sretenje ne digne na pijedestal najznačajnijih praznika u Srpskoj jer će se tako stvarati jedinstveni prostor i svijest građana da su to praznici koje zajedno svetkujemo. Kada ih svetkujemo, okupljamo se i to stvara vrijednosni ambijent gdje shvatamo da smo jedno. Srbi u Banjaluci će osjećati brige sunarodnika u Beogradu i obrnuto", kaže Đurđević Stamenovski.

Ambasadu SAD-a u Sarajevu Đurđević Stamenkovski pita kako nisu bili zabrinuti prethodnih decenija zbog Dejtonskog sporazuma kada su radili na oduzimanju nadležnosti.

"Dejton je riječ koja je najviše puta pomenuta na sjednici Vlada Srbije i Srpske. Upravo Dejtonski ugovor nam daje prava da su Srpskoj na pravdi Boga oduzete nadležnosti. Prvo su imali namjeru da je pretvore u toponim, pa nisu bili zadovoljni s tim, pa hoće da joj oduzmu kršteno ime. Onda su ga koristili kao RS, pa ni to nije dovoljno. Onda su s najviših adresa rekli da je u pitanju samo dio BiH. Manji entitet u BiH, to koriste kada govore o Srpskoj".

Ona naglašava da se dobro zna da tamo gdje Srbi nisu imali institucije da su tragično završavali. Zbog toga je važno da se sačuva Srpska i njene nadležnosti.

"Iz Beograda je poslata poruka da Srpska pronađe način da se suživot obezbijedi. Da ne dolazi do incidenata. Ako neko želi provokaciju, želi je onaj ko se namjerio da usvoji rezolucija o Srebrenici. Njima upućujem odgovornost za sve što se dešava".

Đurđević Stamenkovski ističe da je Sabor odgovor na rastakanje Republike Srpske. Od trenutka osnivanja, Srpska nije imala predaha od napada. 

"Srpska nije privremena mjera, ona je vječna tekovina borbe za slobodu našeg naroda na tim prostorima. Zaslužuje svu pažnju Srbije. Sabor je adekvatan odgovor na sve pritiske koji dolaze. Sabor nije samo reakcija, nego i akcija. Postavljamo svoje ciljeve u prvi plan. Ne miješamo se ni u čija prava, niti smo ih nekome osporili. Bavimo se svojim pravima", poručila je Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas i putem Vibera