Petar Petković

EK predložila ukidanje viza Srbima sa Kosmeta: „Odlična vijest“

  • Izvor: SRNA
  • 17.11.2023. 15:32

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je kao odličnu vijest prijedlog Еvropske komisije da se vlasnicima srpskih pasoša sa Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava, ukinu vize za ulazak u ЕU.

Petković je istakao da se ovo desilo poslije intenzivne diplomatske borbe i aktivnosti države, na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je još prije šest mjeseci najavio borbu za ukidanje viza za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da je ministar za evropske integracije Srbije Tanja Miščević sa svojim timom intenzivno radila sa predstavnicima Еvropske komisije na ovom prijedlogu odluke, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković: Kurtijev ministar Rašić pokušava da obesmisli ZSO po nalogu šefa

Petković: Kurtijev ministar Rašić pokušava da obesmisli ZSO po nalogu šefa

Prema proceduri ЕU, potrebno je da se ovaj prijedlog Еvropske komisije usaglasi i sa Еvropskim parlamentom i Savjetom ministara ЕU, čime bi ova odluka postala izvršna.

Petković navodi da je za očekivati da već prvih mjeseci naredne godine Srbi sa Kosova i Metohije putuju bez viza.

"Srbi sa Kosova i Metohije nisu, niti smiju da budu, građani drugog reda i imaju sva prava koja su im godinama uskraćivana, a jedno od osnovnih je pravo na slobodu kretanja, kao jedne od vodećih vrednosti ЕU", poručio je Petković.

Pratite nas i putem Vibera