ATV

Петар Петковић

EК предложила укидање виза Србима са Космета: „Одлична вијест“

 • Извор: СРНА
 • 17.11.2023. 15:32

Директор Канцеларија за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је као одличну вијест приједлог Европске комисије да се власницима српских пасоша са Косова и Метохије, које издаје Координациона управа, укину визе за улазак у ЕУ.

Петковић је истакао да се ово десило послије интензивне дипломатске борбе и активности државе, на челу са предсједником Србије Александром Вучићем, који је још прије шест мјесеци најавио борбу за укидање виза за Србе на Косову и Метохији.

Он је навео да је министар за европске интеграције Србије Тања Мишчевић са својим тимом интензивно радила са представницима Европске комисије на овом приједлогу одлуке, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић: Куртијев министар Рашић покушава да обесмисли ЗСО по налогу шефа

Петковић: Куртијев министар Рашић покушава да обесмисли ЗСО по налогу шефа

Према процедури ЕУ, потребно је да се овај приједлог Европске комисије усагласи и са Европским парламентом и Савјетом министара ЕУ, чиме би ова одлука постала извршна.

Петковић наводи да је за очекивати да већ првих мјесеци наредне године Срби са Косова и Метохије путују без виза.

"Срби са Косова и Метохије нису, нити смију да буду, грађани другог реда и имају сва права која су им годинама ускраћивана, а једно од основних је право на слободу кретања, као једне од водећих вредности ЕУ", поручио је Петковић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)