Ispred zgrade Vlade Srbije

Građani, političari i članovi Vlade odali poštu Zoranu Đinđiću

  • Izvor: Tanjug
  • 12.03.2024. 14:20

Ispred zgrade Vlade Srbije i u Aleji zaslužnih građana članovi Vlade, predstavnici DS-a, saradnici i veliki broj građana okupili su se da u znak sjećanja odaju poštu ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću na današnji dan prije 21. godinu.

Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić je sa članovima Vlade Srbije položila vijenac ispred spomen-ploče na mjestu na kom je prije 21 godinu izvršen atentat na Zorana Đinđića.

Nekadašnjem premijeru poštu su u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju odali član Đinđićevog obezbjeđenja Milan Veruović, predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, zamjenica predsjednika Demokratske stranke Dragana Rakić, nekadašnji premijer Zoran Živković, kao i veliki broj građana.

Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je ispred sjedišta Vlade 12. marta 2003. godine.

Vlada Srbije je u prvom saopštenju poslije ubistva kao organizatore i počinioce atentata označila kriminalce iz tzv. zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identifikovala nekadašnjeg komandanta raspuštene Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legiju, kao i vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

Takođe, Vlada je saopštila da je tog dana trebalo da bude potpisan nalog za hapšenje članova "najveće organizovane grupe na prostoru bivše Jugoslavije", kako je označen zemunski klan.

Đinđić je u jednom od posljednjih intervjua pred ubistvo, a nakon neuspjelog atentata 24. februara 2003. godine na auto-putu ispred Beogradske arene, demantovao tvrdnje da je sa tzv. crvenim beretkama, pripadnicima JSO, sklopljen dogovor da 5. oktobra 2000. pomognu u zbacivanju Slobodana Miloševića u zamjenu za "neko pravo iznad zakona".

Nekoliko sati nakon ubistva Đinđića proglašeno je vanredno stanje u zemlji, koje je trajalo do 22. aprila, kada je ukinuto na prijedlog Vlade Srbije.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: