Испред зграде Владе Србије

Грађани, политичари и чланови Владе одали пошту Зорану Ђинђићу

  • Извор: Танјуг
  • 12.03.2024. 14:20

Испред зграде Владе Србије и у Алеји заслужних грађана чланови Владе, представници ДС-а, сарадници и велики број грађана окупили су се да у знак сјећања одају пошту убијеном премијеру Зорану Ђинђићу на данашњи дан прије 21. годину.

Премијерка у техничком мандату Ана Брнабић је са члановима Владе Србије положила вијенац испред спомен-плоче на мјесту на ком је прије 21 годину извршен атентат на Зорана Ђинђића.

Некадашњем премијеру пошту су у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу одали члан Ђинђићевог обезбјеђења Милан Веруовић, предсједник Демократске странке Зоран Лутовац, замјеница предсједника Демократске странке Драгана Ракић, некадашњи премијер Зоран Живковић, као и велики број грађана.

Премијер Србије и лидер Демократске странке Зоран Ђинђић убијен је испред сједишта Владе 12. марта 2003. године.

Влада Србије је у првом саопштењу послије убиства као организаторе и починиоце атентата означила криминалце из тзв. земунског клана, а као коловође групе идентификовала некадашњег команданта распуштене Јединице за специјалне операције Милорада Улемека Легију, као и вође земунског клана Душана Спасојевића Шиптара и Милета Луковића Кума.

Такође, Влада је саопштила да је тог дана требало да буде потписан налог за хапшење чланова "највеће организоване групе на простору бивше Југославије", како је означен земунски клан.

Ђинђић је у једном од посљедњих интервјуа пред убиство, а након неуспјелог атентата 24. фебруара 2003. године на ауто-путу испред Београдске арене, демантовао тврдње да је са тзв. црвеним береткама, припадницима ЈСО, склопљен договор да 5. октобра 2000. помогну у збацивању Слободана Милошевића у замјену за "неко право изнад закона".

Неколико сати након убиства Ђинђића проглашено је ванредно стање у земљи, које је трајало до 22. априла, када је укинуто на приједлог Владе Србије.

Ђинђић је сахрањен 15. марта у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, уз присуство више од 70 страних државних делегација. У погребној поворци на улицама Београда било је више стотина хиљада грађана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.