Direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom

Gujon: Gdje god da žive Srbi da iskažu jedinstvo i solidarnost

  • Izvor: SRNA
  • 01.07.2023. 13:13

Direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je za Srnu da je veoma važno da Srbi ma gdje živjeli znaju da imaju iste korijene i istu maticu Srbiju i da pokažu jedinstvo i solidarnost.

Gujon, koji kao jedan od organizatora učestvuje u radu Vidovdanskog sabora dijaspore u Beogradu, rekao je da su Srbi iz dijaspore uvijek bili uz svoju maticu, kada je Srbiji bila potrebna pomoć, posebno nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, kao i uz svoj narod u bivšim jugoslovenskim republikama tokom teških devedesetih godina prošlog vijeka.

"I danas ovim skupom i uopšte u svim projektima koje Uprava realizuje već nekoliko godina pokazujemo brigu i zahvalnost i kazujemo da je Srbija uz njih", rekao je Gujon.

Dodik u Bratuncu: Srpska žrtva je ogromna

Dodik u Bratuncu: Srpska žrtva je ogromna

On je naveo da je već juče imao niz značajnih razgovora sa predstavnicima dijaspore, te da su u planu novi projekti.

Gujon je naglasio da će tokom ovog ljeta biti organizovano niz kampova za srpsku djecu iz dijaspore i niz seminara za njihove nastavnike, a da će već u septembru u SAD biti otvorene tri škole srpskog jezika.

"Jezik je izuzetno važan jer je to srž identiteta i kulture svakog naroda, pa i srpskog i kada deca neguju jezik onda neguju i identitet i kulturu", rekao je Gujon.

Porfirije: Ljekovito čuti istinu o stradanju Srba u Podrinju i Birču

Porfirije: Ljekovito čuti istinu o stradanju Srba u Podrinju i Birču

U Beogradu je danas nakon decenijske pauze svečano otvoren dvodnevni Vidovdanski sabor dijaspore na kome učestvuje više od 250 predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom svijeta.

Sabor će danas i sutra nastaviti sa radom u Palati Srbija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom