Igor Jurić objasnio

Kako funkcioniše srpska verzija sistema "Amber alert" i ko je sve uključen

  • Izvor: ATV
  • 01.11.2023. 20:23

Za nestalom djecom u Srbiji više neće tragati samo policija.

Sistem za hitno obavještavanje javnosti "Pronađi me" počeo je sa radom, a važnu ulogu u njegovoj primjeni će imati i mediji i građani.

O tome smo opširnije govorili sa gostom Teme dana u Centralnim vijestima Igorom Jurićem, direktorom Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

"Prvi i osnovni kriterijum jeste da je dijete u životnoj opasnosti. U svakom slučaju, sistem će se automatski pokrenuti onog momenta kad se prijavi nestanak, recimo, djeteta mlađeg od sedam godina, ili kada je dijete mlađe od 18 godina, a, recimo, ima problem ili neke lakše intelektualne teškoće, neki oblik invaliditeta ili slično", rekao je Jurić i dodao:

"Takođe, jeste ključno to ako se pouzdano zna da je dijete žrtva trgovine ljudima ili kriminalne otmice. Tada se sistem pokreće. Ono što jeste zaista važno, sistem će se pokretati kada su djeca maloljetnici do 18 godina starosti".

Rekao je da je plan da se sistem gradi u dvije faze.

U ovoj prvoj fazi, što je bilo teško uraditi, je to da će sistem kada se pokrene, najprije mediji, TV i radio stanice, dobiti informaciju na teritoriji cijele Srbije. Pričam i o nacionalnim i o lokalnim medijima - imaće obavezu da u prvih osam sati na svakih 30 minuta prekidaju program. Kada se prekine program televizije će imati obavezu da prikazuju jedan formatirani poster, na tom posteru će biti fotografija djeteta, osnovne informacije i eventualno neki detalji iz same istrage, gdje je dijete zadnji put viđeno, šta je imalo na sebi, da li ima možda neki ožiljak i slično, kako bi građani mogli lakše prepoznati nestalo dijete", objasnio je i nastavio:

"Takođe, radio emiteri će imati obavezu da objavljuju jedan formatirani audio zapis. I mobilni operateri će morati poslati poruku. Svi građani su 25.10, kada je sistem pušten u rad dobili poruku informativnog karaktera da je sistem pušten u rad. Međutim, kada dijete nestane to će biti jedan drugi tekst da je nestalo dijete, da se treba posjetiti sajt MUP-a, ili slično".

Rekao je da je u prvoj fazi uključen i aerodrom "Nikola Tesla" koji će imati obavezu da na LЕD ekranima objavi informaciju o nestanku djeteta.

Osim toga, na auto-putevima na bimovima će biti objavljene informacije o nestanku djeteta.

Više detalja o srpskoj verziji sistema "Amber Alert" pogledajte u našoj Temi dana u nastavku:

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.