Beograd

Ko je gurao rezoluciju o Srebrenici u Skupštinu Srbije

  • Izvor: ATV
  • 18.04.2024. 12:49

Srpskom narodu ponovo pokušava da se nametne epitet genocidnog rezolucijom o Srebrenici koja će biti predstavljena u Ujedinjenim nacijama.

To nije prvi pokušaj da se Srbima nametne ljaga, a bilo je čak pokušaja i da Skupština Srbije usvoji jednu takvu rezoluciju.

Tada su takozvanu "Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici" gurale četiri stranke (SDA Sandžaka, LDP, LSV i Zelena stranka), a od političara su najglasniji bili Čedomir Jovanić, Nenad Čanak i Marinika Tepić. Oni su bili čak glasniji u svojim namjerama nego poslanici iz SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i Еnis Imamović.

Osim svih pomenutih, prijedlog da Skupština Srbije usvoji ovakvu rezoluciju potpisali su Žarko Korać, Nataša Mićić i Nenad Milić iz LDP-a, kao i Olena Papuga i Nada Lazić iz LSV-a, te Goran Labradi iz Zelene stranke.


Dodik: Ako su muslimani htjeli pomirenje, trebali su da priznaju i srpske žrtve, a ne da ih negiraju

Dodik: Ako su muslimani htjeli pomirenje, trebali su da priznaju i srpske žrtve, a ne da ih negiraju

U svom prijedlogu, oni su tada tražili da se osudi svako poricanje genocida, a 11. juli proglasi Danom sjećanja na navodni genocid u Srebrenici.

Koliko je Jovanoviću, koji je očigledno samo Srbin na papiru, stalo da baci ljagu na srpski narod najbolje svjedoči njegova izjava iz tog vremena.

"To radimo svake godine, jer to doživljavamo kao svoju obavezu i dužnost od koje nikada nećemo odustati", rekao je tada.

Ipak, pojedini poznavaoci prilika u to vrijeme su naglašavali da Jovanovićeva obaveza nije da oda počast žrtvama, već samo želi da se dodvori Zapadu, dok su drugi tvrdili da zajedno s Čankom na taj način želi da sruši tadašnju vlast.

Baš kao što i danas analitičari naglašavaju da je rezolucija koja će se naći pred UN samo pokušaj Njemačke, jedan od njenih glavnih promotera, da se opere od jezivih zločina u istoriji čovječanstva koje je ona počinila u dva svjetska rata.

Očekivano, i 8 godina kasnije, kada se lideri srpskog naroda bore da se u Ujedinjenim nacijama on ne označi kao genocidan, Nenad Čanak je i dalje za takvo nešto.


Dodik: Nije bilo genocida u Srebrenici, definicija nije ispunjena ni u dijelovima

Dodik: Nije bilo genocida u Srebrenici, definicija nije ispunjena ni u dijelovima

U prevodu, želje "Srba na papiru" su i dalje iste.

"Rezolucija će biti usvojena! Doći će se do rješenja da se nije zgodno otcjepljivati jer nije dobro za srpski narod!", izrazio je prije nekoliko dana svoju želju Čanak, i to na sarajevskoj televiziji "Fejs".

Očigledno je da su stručnjaci bili u pravu kada su rekli da je njihov prijedlog iz 2016. samo pokušaj da se dodvore Zapadu. S obzirom da im je to propalo, čini se da sada pokušavaju bar da se "prodaju" političkom Sarajevu. Do duše, to su već i uspjeli, ali sad to moraju i da opravdaju, pa je i za očekivati njihovo daljnje lobiranje.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.