Београд

Ко је гурао резолуцију о Сребреници у Скупштину Србије

  • Извор: АТВ
  • 18.04.2024. 12:49

Српском народу поново покушава да се наметне епитет геноцидног резолуцијом о Сребреници која ће бити представљена у Уједињеним нацијама.

То није први покушај да се Србима наметне љага, а било је чак покушаја и да Скупштина Србије усвоји једну такву резолуцију.

Тада су такозвану "Резолуцију о осуди геноцида у Сребреници" гурале четири странке (СДА Санџака, ЛДП, ЛСВ и Зелена странка), а од политичара су најгласнији били Чедомир Јованић, Ненад Чанак и Мариника Тепић. Они су били чак гласнији у својим намјерама него посланици из СДА Санџака Сулејман Угљанин и Енис Имамовић.

Осим свих поменутих, приједлог да Скупштина Србије усвоји овакву резолуцију потписали су Жарко Кораћ, Наташа Мићић и Ненад Милић из ЛДП-а, као и Олена Папуга и Нада Лазић из ЛСВ-а, те Горан Лабради из Зелене странке.


Додик: Ако су муслимани хтјели помирење, требали су да признају и српске жртве, а не да их негирају

Додик: Ако су муслимани хтјели помирење, требали су да признају и српске жртве, а не да их негирају

У свом приједлогу, они су тада тражили да се осуди свако порицање геноцида, а 11. јули прогласи Даном сјећања на наводни геноцид у Сребреници.

Колико је Јовановићу, који је очигледно само Србин на папиру, стало да баци љагу на српски народ најбоље свједочи његова изјава из тог времена.

"То радимо сваке године, јер то доживљавамо као своју обавезу и дужност од које никада нећемо одустати", рекао је тада.

Ипак, поједини познаваоци прилика у то вријеме су наглашавали да Јовановићева обавеза није да ода почаст жртвама, већ само жели да се додвори Западу, док су други тврдили да заједно с Чанком на тај начин жели да сруши тадашњу власт.

Баш као што и данас аналитичари наглашавају да је резолуција која ће се наћи пред УН само покушај Њемачке, један од њених главних промотера, да се опере од језивих злочина у историји човјечанства које је она починила у два свјетска рата.

Очекивано, и 8 година касније, када се лидери српског народа боре да се у Уједињеним нацијама он не означи као геноцидан, Ненад Чанак је и даље за такво нешто.


Додик: Није било геноцида у Сребреници, дефиниција није испуњена ни у дијеловима

Додик: Није било геноцида у Сребреници, дефиниција није испуњена ни у дијеловима

У преводу, жеље "Срба на папиру" су и даље исте.

"Резолуција ће бити усвојена! Доћи ће се до рјешења да се није згодно отцјепљивати јер није добро за српски народ!", изразио је прије неколико дана своју жељу Чанак, и то на сарајевској телевизији "Фејс".

Очигледно је да су стручњаци били у праву када су рекли да је њихов приједлог из 2016. само покушај да се додворе Западу. С обзиром да им је то пропало, чини се да сада покушавају бар да се "продају" политичком Сарајеву. До душе, то су већ и успјели, али сад то морају и да оправдају, па је и за очекивати њихово даљње лобирање.

Пратите нас и путем Вибера