Heraldičar objašnjava

Koliko vrijedi ordenje ukradeno iz Palate "Srbija"

  • Izvor: RTS
  • 15.03.2024. 21:02

Čak 43.000 državnih ordena nestalo je iz Palate "Srbija", nekadašnjeg SIV-a. Osumnjičeno je deset ljudi, od kojih je osmoro uhapšeno.

Heraldičar Dragomir Acović rekao je da je broj ordena koji se godišnje dodijeli daleko ispod te cifre, i da to ne bi mogla biti količina ni za narednih deset godina.

Pretpostavlja da dio ordenja potiče iz perioda komunističke Jugoslavije, kada je, navodi, za pedeset godina dodijeljeno oko 300.000 ordena samo za zasluge za narod u trećem stepenu.

Iz Palate

Iz Palate "Srbija" ukradeno ordenje, među osumnjičenima bivši državni sekretar

Acović podsjeća i da je Zakon o odlikovanjima promijenjen prvo 1998. pa 2009. godine, što znači da su ordeni i medalje tada postali drugačiji i morali su da se kuju novi.

Pošto je u pitanju velika količina, pretpostavlja da su u pitanju medalje.

"Što je veća količina, to je manja vrednost", objašnjava heraldičar.

(Foto: Wikipedia)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)