Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet

Kozarev: Nedopustiva diskriminacija Srba

  • 24.09.2019. 17:14

Nad srpskim narodom na Kosmetu vrši se diskriminacija, a situacija je u posljednjih godinu dana pogoršana - Srbima su svakodnevno ugrožena osnovna ljudska prava na život, kretanje, imovinu, pripadnost etničkoj i vjerskoj zajednici, upozorio je danas u Varšavi zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Dušan Kozarev.

Kozarev je na godišnjem implementacionom sastanku OEBS-a "Ljudske dimenzije" ukazao da je i dalje pojačana aktivnost zastrašivanja i podsticanja Srba na napuštanje Kosova i Metohije i odvraćanje protjeranih da se vrate na svoja ognjišta.

On je rekao da je u prethodnoj godini izvršeno 70 etnički motivisanih napada na Srbe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kozarev je naveo primjere ugrožavanja ljudskih prava Srba na Kosmetu. On je i na primjeru tvrđave Novo Brdo ukazao na nastojanja Prištine da nasilnim falsifikovanjem istorije dodatno produbi međunacionalni jaz u pokrajini.

"Od poslednjeg sastanka "Ljudske dimenzije" OEBS-a u Varšavi, nažalost, nema pozitivnih promjena, već se situacija pogoršala", napomenuo je Kozarev.

On je upozorio da opasnost, i za Srbe i za Albance, predstavlja povratak boraca sa ratišta na Bliskom istoku.

Kozarev je rekao da se do sada, prema procjenama, na Kosmet vratilo više od 250 boraca "Islamske države" i da oni predstavljaju realnu opasnost za Balkan i cijelu Evropu.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:50 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.