Ministarstvo životne sredine

Kvalitet vode u Dunavu u propisanim granicama

  • Izvor: SRNA
  • 11.01.2024. 02:09

Ministarstvo životne sredine Srbije saopštilo je da je kvalitet vode Dunava u propisanim granicama što je pokazalo vanredno uzorkovanje i ispitivanje nakon nedavnog potonuća barže natovarene vještačkim đubrivom kod Bačke Palanke.

Vanredna analiza izvršena 9. januara pokazuje da nije uočena promjena organoleptičkih osobina vode Dunava, boje, mirisa i vidljivih otpadnih materija.

Fizičko-hemijska i hemijska analiza uzoraka vode pokazuje da se vrijednosti parametara kao što su PH vrijednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, amonijačni azot, nitrati, nitriti, ortofosfati, ukupan fosfor i hemijska potrošnja kiseonika kretala u propisanim graničnim vrijednostima za prvu i drugu klasu kvaliteta površinskih voda, saopštilo je resorno ministrastvo.

Rezultati analize sadržaja ukupnog organskog ugljenika i ukupnog azota pokazuju da su dobijene vrijednosti odgovarale trećoj klasi kvaliteta površinskih voda.

Agencija za zaštitu životne sredine uzorkovala je vodu Dunava na pet lokacija kod mosta "25. maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka - Ilok, u zoni potonuća, uzvodno i nizvodno od potonule barže. Na ovim lokacijama voda je uzorkovana i 5. i 6. januara, neposredno nakon potonuća.

Incident se dogodio kada je njemački brod "Antonia" udario u stub mosta "25. maj" na graničnom prelazu Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta rijeke Dunav u Hrvatskoj.

Brod je vukao baržu "Lola - 5" koja je potonula, a sa njom i teret - 1.000 tona azotnog đubriva. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.