Sastao se sa Kurtijem

Lajčak: Priština bez odgađanja da počne sa uspostavljanjem ZSO

  • Izvor: SRNA
  • 21.10.2023. 13:10

Specijalni predstavnik ЕU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je danas u Prištini da (samoproglašeno) Kosovo treba da bez odgađanja počne sa uspostavljanjem zajednice srpskih opština (ZSO).

Lajčak je, nakon sastanka sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, napomenuo da Kurti ima odgovornost da napreduje u normalizaciji odnosa ukoliko Priština želi da napreduje na evropskom putu, prenosi "Kosovo onlajn".

"Sada moramo da istaknemo potrebu da se bez odgađanja krene u osnivanje ZSO. Bez ovoga neće biti napretka (samoproglašenog) Kosova na evropskom putu", rekao je Lajčak.

U delegaciji koja se danas sastala sa Kurtijem i njegovim zamjenikom zaduženim za dijalog Besnikom Bislimijem, bili su specijalni predstavnik Еvropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Еskobar, savjetnici za spoljnu i bezbjednosnu politiku predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Еmanuel Bono i Jens Pletner, te diplomatski savetnik premijerke Italije Frančeska Talo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom ЕU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Еskobarom, te izaslanicima Francuske, Njemačke i Italije Еmanuelom Bonom, Jensom Pletnerom i Alesandrom Kataneom.

Pratite nas i putem Vibera