Ministar finansija Srbije

Mali: Biće potpisano više od 29 sporazuma sa Kinom

  • Izvor: SRNA
  • 07.05.2024. 20:32

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će tokom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Srbiji biti potpisano više od 29 sporazuma.

Mali je rekao da je Srbija važna za Kinu kao dominantna ekonomija Zapadnog Balkana i da će se tokom posjete Sija najviše razgovarati o visokotehnološkim investicijama Kine u Srbiju.

"Imamo 29 sporazuma koji se potpisuju u prisustvu oba predsjednika, kao i komercijalne sporazume između privatnih kompanija u oblasti zdravstva, biotehnologije, poljoprivrede i u drugim sektorima koji će doprinijeti daljem rastu Srbije i otvaranju najvećeg i vjerovatno najpotentnijeg tržišta u svijetu u ovom trenutku", rekao je Mali.

Kineski ministri stigli u Beograd

Kineski ministri stigli u Beograd

On je najavio i jednu veliku investiciju u, kako kaže, veoma perspektivnoj oblasti, o kojoj će biti više riječi tokom sutrašnjeg dana.

Mali je istakao da je to što kineski predsjednik drugi put dolazi u Srbiju stvar iskrenog prijateljstva između Kine i Srbije, ali i između predsjednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

On je podsjetio na 2016. godinu, kada je Vučić zamolio Sija da dovede investitore koji će podići RTB "Bor" i Železaru Smederevo i istakao da su osam godina kasnije to najveći izvoznici iz Srbije.

Vlada Srbije usvojila dokumenta o saradnji sa Kinom

Vlada Srbije usvojila dokumenta o saradnji sa Kinom

Ističući da je Si najveći državnik najmoćnije zemlje koji je u Srbiju došao u posljednjih nekoliko godina, Mali je naveo da je njegova posjeta prilika da se sumira sve što je urađeno u prethodnom periodu - od Željezare Smederevo, RTB "Bor", brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu, ali i drugih investicija i fabrika u Srbiji koje doprinose ekonomskom rastu.

"To je rezultat naše saradnje sa Kinom i njihove politike da se ne miješaju u unutrašnje političke stvari, već da rade na projektima koji doprinose građanima Srbije", rekao je Mali za RTS.

Predsjednik Kine Si Đinping stiže večeras u dvodnevnu posjetu Srbiji. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.