Министар финансија Србије

Мали: Биће потписано више од 29 споразума са Кином

  • Извор: СРНА
  • 07.05.2024. 20:32

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да ће током посјете кинеског предсједника Си Ђинпинга Србији бити потписано више од 29 споразума.

Мали је рекао да је Србија важна за Кину као доминантна економија Западног Балкана и да ће се током посјете Сија највише разговарати о високотехнолошким инвестицијама Кине у Србију.

"Имамо 29 споразума који се потписују у присуству оба предсједника, као и комерцијалне споразуме између приватних компанија у области здравства, биотехнологије, пољопривреде и у другим секторима који ће допринијети даљем расту Србије и отварању највећег и вјероватно најпотентнијег тржишта у свијету у овом тренутку", рекао је Мали.

Кинески министри стигли у Београд

Кинески министри стигли у Београд

Он је најавио и једну велику инвестицију у, како каже, веома перспективној области, о којој ће бити више ријечи током сутрашњег дана.

Мали је истакао да је то што кинески предсједник други пут долази у Србију ствар искреног пријатељства између Кине и Србије, али и између предсједника Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Он је подсјетио на 2016. годину, када је Вучић замолио Сија да доведе инвеститоре који ће подићи RTB "Бор" и Железару Смедерево и истакао да су осам година касније то највећи извозници из Србије.

Влада Србије усвојила документа о сарадњи са Кином

Влада Србије усвојила документа о сарадњи са Кином

Истичући да је Си највећи државник најмоћније земље који је у Србију дошао у посљедњих неколико година, Мали је навео да је његова посјета прилика да се сумира све што је урађено у претходном периоду - од Жељезаре Смедерево, RTB "Бор", брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту, али и других инвестиција и фабрика у Србији које доприносе економском расту.

"То је резултат наше сарадње са Кином и њихове политике да се не мијешају у унутрашње политичке ствари, већ да раде на пројектима који доприносе грађанима Србије", рекао је Мали за РТС.

Предсједник Кине Си Ђинпинг стиже вечерас у дводневну посјету Србији. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм