Srbija

Ministar odbrane najavio: Pokrećemo inicijativu o obaveznom služenju vojnog roka

  • 04.01.2024. 09:46

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević najavio je za Hepi televiziju ukidanje suspenzije vojnog roka u Srbiji.

- Veoma bitno je da su odlukom Vlade i predsjednika države od 1. januara za 10 posto veće plate, a 2023. godine smo završili daleko jači što se tiče vojne opreme i nivoom obučenosti ljudi. Sve to će biti jedna od ključnih tema kada se krajem mjeseca podnosimo izvještaj predsjedniku. Krajem januara imamo jedan dugačak i detaljan sastanak. Ono što želim da kažem ekskluzivno, Generalštab VS će danas pokrenuti inicijativu ka predsjedniku Srbije, kao vrhovnom komandantu, a potom kroz širu raspravu ka Narodnoj skupštini, da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, odnosno da ponovo reaktiviramo zakonske odredbe, zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka. S tim što je prijedlog Ministarstva odbrane, i o tome da vojni rok ne bude duži od četiri mjeseca - najavio je.

Kako je rekao, to je se stvar stručnih službi, Ministarstva odbrane.

- Zašto je naša inicijativa da se aktivira? Zato što je izvršena procjena bezbjednosti u državi. Poslije 13 godina mi imamo potrebu za potrebom popunjavanja rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbjednosne potrebe je da imamo nove regrute koji je uvijek spreman da čuva državu. Razumijemo bezbjednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok - ističe Vučević.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.