Demolirana zgrada

Hronologija događaja tokom pokušaja nasilnog upada u beogradsku Skupštinu

  • Izvor: Telegraf
  • 25.12.2023. 12:02

Načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Ivica Ivković istakao je danas da je tokom neprijavljenog okupljanja građana u organizaciji "Srbija protiv nasilja“ i pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada Beograda povrijeđeno osam policijskih službenika, dok je 38 osoba procesuirano zbog krivičnih djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

"Povodom sinoćnih događaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova želi da objektivno informiše javnost o činjenicama koje su važne za građane. Naime, 24. decembra 2023. oko 18 časova, došlo je do neprijavljenog okupljanja građana u organizaciji koalicije 'Srbija protiv nasilja' ispred zgrade Republičke izborne komisije u Ulici kralja Milana br. 14. Tom prilikom okupilo se 2.490 građana, a tokom ovog javnog okupljanja više političkih predstavnika navedene koalicije se obratilo prisutnima i iz njihovih govora već se mogao predvidjeti i naslutiti dalji razvoj situacije“, rekao je Ivković.

Prema njegovim riječima, time su samo potvrđena saznanja kojima su naše službe bezbjednosti raspolagale i koja su predočena predstavnicima koalicije "Srbija protiv nasilja“ na sastancima održanim u MUP 12. i 16. decembra.

Dva policajca teško povrijeđena u neredima u Beogradu

Dva policajca teško povrijeđena u neredima u Beogradu

"Predstavnici ove koalicije su tada negirali te informacije i dali garancije da do takvih incidenata i nemira neće doći. Ono što smo vidjeli sinoć ispred gradske skupštine u potpunosti je, nažalost, potvrdilo saznanja MUP i ostalih bezbjednosnih službi i pokazalo drugo, očigledno pravo lice i namjeru ovih skupova“, istakao je Ivković.

Kako je rekao, okupljena lica su više sati napadala policijske službenike, gađajući ih kamenicama, motkama, drvenim palicama i cijeli taj napad i pokušaj nasilnog ulaska trajao je od 18.55 do 21.50 časova. 

"Pripadnici MUP su tri sata trpjeli napade, uzdržavali se od intervencije u iščekivanju da nasilje neće eskalirati i da će nasilnici prestati sa napadom. Tom prilikom povrijeđeno je osam policijskih službenika, među kojima ima i onih koji su zadobili teške tjelesne povrede. Jedan od njih će danas biti podvrgnut hirurškoj intervenciji“, rekao je načelnik Uprave policije, prenosi Telegraf.

Vučić povodom razbijanja gradske skupštine:

Vučić povodom razbijanja gradske skupštine: "Potvrdili su da su siledžije"

Ivković je objasnio da je nakon skoro tri sata suzdržanosti, u 21.50 časova, uslijedila zakonita intervencija pripadnika MUP.

"Moram da naglasim i da opovrgnem pojedine medije da policija nije nikoga napala, već je u skladu sa zakonom primijenila sredstva prinude sa ciljem uspostavljanja narušenog javnog reda i mira, odbijanja napada na policijske službenike i objekat koji se obezbjeđuje. Samim pojavljivanjem pripadnika Žandarmerije veći broj lica se razbježao. Tokom noćašnjih incidenata pripadnici MUP-a su tokom noći procesuirali 38 lica, od kojih najveći broj lica zbog krivičnih djela pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a prikupljanje dokaza i procesuiranje se i dalje nastavlja, tako da očekujemo da će taj broj biti i veći“, istakao je Ivković.

"Prema našim saznanjima i tokom današnjeg dana se očekuje okupljanje građana u organizaciji koalicije 'Srbija protiv nasilja' i ovom prilikom ih pozivam i apelujem i upozoravam da se uzdrže od bilo kakvih nasilnih akata, a posebno napada na policijske službenike i državne institucije. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svim policijskim službenicima na požrtvovanju, strpljenju, profesionalnosti i hrabrosti koje su iskazali tokom sinoćnog angažovanja“, rekao je načelnik Uprave policije.

MUP Srbije privodi lica koja su pokušala nasilno da upadnu u beogradsku Skupštinu

MUP Srbije privodi lica koja su pokušala nasilno da upadnu u beogradsku Skupštinu

Istakao je da bilo kakvo nasilje, blokade saobraćajnica i mostova, koji unose nemire i remete normalan život građana, neće biti tolerisani, i naglasio da će policija, u skladu sa zakonom, preduzeti sve mjere i radnje, privesti i procesuirati one koji te nemire izazivaju.

"Svim građanima poručujem da je Ministarstvo unutrašnjih poslova spremno, sposobno i odlučno da se suprotstavi svim aktima nasilja i da svim građanima Republike Srbije garantuje mir, ličnu i imovinsku sigurnost“, zaključio je Ivković.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    Naša Srpska