Демолирана зграда

Хронологија догађаја током покушаја насилног упада у београдску Скупштину

  • Извор: Телеграф
  • 25.12.2023. 12:02

Начелник Управе полиције Министарства унутрашњих послова Ивица Ивковић истакао је данас да је током непријављеног окупљања грађана у организацији "Србија против насиља“ и покушаја насилног упада у Скупштину града Београда повријеђено осам полицијских службеника, док је 38 особа процесуирано због кривичних дјела позивање на насилну промјену уставног уређења и насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу.

"Поводом синоћних догађаја, Министарство унутрашњих послова жели да објективно информише јавност о чињеницама које су важне за грађане. Наиме, 24. децембра 2023. око 18 часова, дошло је до непријављеног окупљања грађана у организацији коалиције 'Србија против насиља' испред зграде Републичке изборне комисије у Улици краља Милана бр. 14. Том приликом окупило се 2.490 грађана, а током овог јавног окупљања више политичких представника наведене коалиције се обратило присутнима и из њихових говора већ се могао предвидјети и наслутити даљи развој ситуације“, рекао је Ивковић.

Према његовим ријечима, тиме су само потврђена сазнања којима су наше службе безбједности располагале и која су предочена представницима коалиције "Србија против насиља“ на састанцима одржаним у МУП 12. и 16. децембра.

Два полицајца тешко повријеђена у нередима у Београду

Два полицајца тешко повријеђена у нередима у Београду

"Представници ове коалиције су тада негирали те информације и дали гаранције да до таквих инцидената и немира неће доћи. Оно што смо видјели синоћ испред градске скупштине у потпуности је, нажалост, потврдило сазнања МУП и осталих безбједносних служби и показало друго, очигледно право лице и намјеру ових скупова“, истакао је Ивковић.

Како је рекао, окупљена лица су више сати нападала полицијске службенике, гађајући их каменицама, моткама, дрвеним палицама и цијели тај напад и покушај насилног уласка трајао је од 18.55 до 21.50 часова. 

"Припадници МУП су три сата трпјели нападе, уздржавали се од интервенције у ишчекивању да насиље неће ескалирати и да ће насилници престати са нападом. Том приликом повријеђено је осам полицијских службеника, међу којима има и оних који су задобили тешке тјелесне повреде. Један од њих ће данас бити подвргнут хируршкој интервенцији“, рекао је начелник Управе полиције, преноси Телеграф.

Вучић поводом разбијања градске скупштине:

Вучић поводом разбијања градске скупштине: "Потврдили су да су силеџије"

Ивковић је објаснио да је након скоро три сата суздржаности, у 21.50 часова, услиједила законита интервенција припадника МУП.

"Морам да нагласим и да оповргнем поједине медије да полиција није никога напала, већ је у складу са законом примијенила средства принуде са циљем успостављања нарушеног јавног реда и мира, одбијања напада на полицијске службенике и објекат који се обезбјеђује. Самим појављивањем припадника Жандармерије већи број лица се разбјежао. Током ноћашњих инцидената припадници МУП-а су током ноћи процесуирали 38 лица, од којих највећи број лица због кривичних дјела позивање на насилну промјену уставног уређења и насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу, а прикупљање доказа и процесуирање се и даље наставља, тако да очекујемо да ће тај број бити и већи“, истакао је Ивковић.

"Према нашим сазнањима и током данашњег дана се очекује окупљање грађана у организацији коалиције 'Србија против насиља' и овом приликом их позивам и апелујем и упозоравам да се уздрже од било каквих насилних аката, а посебно напада на полицијске службенике и државне институције. Искористио бих ову прилику да се захвалим свим полицијским службеницима на пожртвовању, стрпљењу, професионалности и храбрости које су исказали током синоћног ангажовања“, рекао је начелник Управе полиције.

МУП Србије приводи лица која су покушала насилно да упадну у београдску Скупштину

МУП Србије приводи лица која су покушала насилно да упадну у београдску Скупштину

Истакао је да било какво насиље, блокаде саобраћајница и мостова, који уносе немире и ремете нормалан живот грађана, неће бити толерисани, и нагласио да ће полиција, у складу са законом, предузети све мјере и радње, привести и процесуирати оне који те немире изазивају.

"Свим грађанима поручујем да је Министарство унутрашњих послова спремно, способно и одлучно да се супротстави свим актима насиља и да свим грађанима Републике Србије гарантује мир, личну и имовинску сигурност“, закључио је Ивковић.

Пратите нас и путем Вибера