Ukrajina - Rusija

Najvažnije zaštiti srpske interese

  • Izvor: ATV
  • 06.03.2022. 19:20

S jedne strane politička, s druge energetska zavisnost od Rusije - srpski narod se nalazi u izuzetnoj situaciji, tvrde politički analitičari. Darko Obradović kaže da se donose odluke koje mogu da zaštite srpski nacionalni interes u izmijenjenoj bezbjednosnoj i međunarodnoj arhitekturi. Po Srbe su tu opasne komšije. Žele da iskoriste sukob Ukrajine i Rusije, prikažu Srbiju u lošem svjetlu, a ostvare svoje regionalne pretenzije.

“Oni su vrlo dobro svjesni da ukoliko Aleksandar Vučić uspe ovaj srpski čamac da prevesla preko turbulentnog geopolitičkog mora, Srbija će dobiti ključnu ulogu u strateškoj stabilnosti Balkana I svi ovi ostali će ostati samo na pustim obećanjima koje su dali svojim građanima, a ekonomski razvoj Srbije će biti još veći i još snažniji", kaže Darko Obradović, direktor Centra za stratešku analizu.

Vučiću bi to moglo i da pođe za rukom, jer, kako Obradović kaže, ima plebiscitarnu podršku naroda jer, kako smatra, od ljudi ne krije težinu situacije. Tu je i veliki pritisak da Srbija i Republika Srpska pristanu na novi svjetski poredak, koji neodoljivo podsjeća na nacističku Njemačku, tvrdi Aleksandar Pavić. Kaže da tu ima i dio svjesne destabilizacije vlasti u dvije Republike.

“Zato što znaju dobro da većina naroda srpskog sa obe strane reke Drine je protiv uvođenja sankcija. Zato što mi vrlo dobro znamo šta je pravo ovoga NATO-a, šta su njihove prave namere. Osjetili smo ih na svojoj koži. Znamo da oni nisu nikakva mirovna organizacija kako se predstavljaju. Vi vidite ko je zabranio letove ruskim avio-kompanijama – svi, izuzev Sbije i BiH, isključivo zahvaljujući Republici Srpskoj", kaže Aleksandar Pavić, politikolog.

Ne možemo tek tako da zaboravimo šta se dešavalo ’90-ih godina, poručuje Pavić. Oni to, kaže, vrlo dobro znaju, pa teže da slome nekog srpskog lidera. Narod očekuje da se odupremo tim pritiscima, a za sada se i Dodik i Vučić drže čvrsto i časno, ocjenjuje Pavić.   

Tagovi:
  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program