Ukrajina - Rusija

Najvažnije zaštiti srpske interese

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2022. 19:20

S jedne strane politička, s druge energetska zavisnost od Rusije - srpski narod se nalazi u izuzetnoj situaciji, tvrde politički analitičari. Darko Obradović kaže da se donose odluke koje mogu da zaštite srpski nacionalni interes u izmijenjenoj bezbjednosnoj i međunarodnoj arhitekturi. Po Srbe su tu opasne komšije. Žele da iskoriste sukob Ukrajine i Rusije, prikažu Srbiju u lošem svjetlu, a ostvare svoje regionalne pretenzije.

“Oni su vrlo dobro svjesni da ukoliko Aleksandar Vučić uspe ovaj srpski čamac da prevesla preko turbulentnog geopolitičkog mora, Srbija će dobiti ključnu ulogu u strateškoj stabilnosti Balkana I svi ovi ostali će ostati samo na pustim obećanjima koje su dali svojim građanima, a ekonomski razvoj Srbije će biti još veći i još snažniji", kaže Darko Obradović, direktor Centra za stratešku analizu.

Vučiću bi to moglo i da pođe za rukom, jer, kako Obradović kaže, ima plebiscitarnu podršku naroda jer, kako smatra, od ljudi ne krije težinu situacije. Tu je i veliki pritisak da Srbija i Republika Srpska pristanu na novi svjetski poredak, koji neodoljivo podsjeća na nacističku Njemačku, tvrdi Aleksandar Pavić. Kaže da tu ima i dio svjesne destabilizacije vlasti u dvije Republike.

“Zato što znaju dobro da većina naroda srpskog sa obe strane reke Drine je protiv uvođenja sankcija. Zato što mi vrlo dobro znamo šta je pravo ovoga NATO-a, šta su njihove prave namere. Osjetili smo ih na svojoj koži. Znamo da oni nisu nikakva mirovna organizacija kako se predstavljaju. Vi vidite ko je zabranio letove ruskim avio-kompanijama – svi, izuzev Sbije i BiH, isključivo zahvaljujući Republici Srpskoj", kaže Aleksandar Pavić, politikolog.

Ne možemo tek tako da zaboravimo šta se dešavalo ’90-ih godina, poručuje Pavić. Oni to, kaže, vrlo dobro znaju, pa teže da slome nekog srpskog lidera. Narod očekuje da se odupremo tim pritiscima, a za sada se i Dodik i Vučić drže čvrsto i časno, ocjenjuje Pavić.   

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.