Njujork

Neizvjesno održavanje sjednice SB UN o bombardovanju SRJ: "Postoje najave...“

  • Izvor: Agencije
  • 25.03.2024. 08:18

OdržavanjeOdržavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN povodom 25 godina NATO bombardovanja SR Jugoslavije, koja je zakazana za danas, na inicijativu Rusije, i dalje je neizvjesno, piše Tanjug.

Sjednica je zakazana za 15 časova po njujorškom vremenu, ali će se o njenom održavanju odlučivati neposredno uoči zakazanog termina.

Na sajtu SB UN navedeno je da je u 15 časova sjednica i da je prva tačka usvajanje dnevnog reda, a druga prijetnje međunarodnom miru i bezbjednosti.

U Njujork je tim povodom doputovao ministar spoljnih poslova Srbije i prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, a sjednici bi trebalo da prisustvuju i stalni predstavnik Srbije pri UN ambasador Nemanja Stevanović i ambasador u Vašingtonu Marko Đurić.

Dačić je ranije izjavio da je Srbija spremna za sjednicu, bez obzira na poruke iz pojedinih zapadnih zemalja.

"Postoje najave zapadnih zemalja koje poručuju da ne dolazimo bespotrebno jer sjednice vjerovatno neće biti. To znači da bi mogle da iniciraju glasanje o proceduri“, rekao je ranije Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija ne ide na sjednicu da bude "arbitar u odnosu velikih sila", već da govori o problemima, bombardovanju i agresiji kojom je porušen sistem Ujedinjenih nacija.

Pratite nas i putem Vibera