Ni stranke ne znaju kako dalje

Opozicija u Srbiji više nije ujedinjena

  • Izvor: ATV
  • 24.04.2024. 19:25

Jedni će na izbore a drugi će da ih bojkotuju, ali ne sve, već samo izbore u Beogradu. Opozicija u Srbiji više nije ujedinjena, a djeluje da neke od stranaka ni same nisu baš načisto kako dalje.

Na izborima 2. juna učestvovaće šest stranaka - Narodni pokret Srbije, Zeleno-lijevi front, Еkološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije. Izlaze u koaliciji koju su nazvali “Biram borbu”. Tvrde da su se oni koji idu u bojkot oglušili o stav većine sada već bivših koalicionih partnera. 

"Posebno nam nije jasna odluka da se bojkotuju samo neki izbori, kao što su ovi u Beogradu a da se na nekim drugim izborima, kao da nisu u istom danu i pod istim uslovima, izlazi na izbore. Bojkot za nas nije rešenje, jer se njime ne dobija ništa. Bojkot je odustajanje od borbe, predaja“, kaže poslanik Zeleno-levog fronta u Narodnoj skupštini Srbije Radomir Lazović. 

Na izbore neće koalicija "Nada“ ali ni tri partije koje više nisu dio opozicione koalicije - "SSP“, "Srce“ i "Zajedno“ - iste stranke koje su prije samo šest mjeseci zdušno pozivale građane da glasaju. 

Svoj potez objašnjavaju principijelnošću, a drugu stranu optužuju za kršenje obećanja. Iako je njihov izričit zahtjev bio da svi lokalni izbori budu u junu, sada ipak traže septembar i tvrde da i dalje nema uslova za fer izbornu utakmicu. Protiv su zakona kojim se mijenjaju izborna pravila, a koji je podržao ostatak opozicije i koji je u Skupštini dobio zeleno svjetlo. U proceduru upućuju svoju verziju.

"Nama su promjene u Srbiji važnije od nekoliko stotina biračkih mjesta, ili pobjeda na nekoliko centralnih beogradskih opština. Mi se ne bavimo politikom, ne trpimo linč kojem smo izloženi, maltretiranja nas i naših članova porodice zarad nekoliko odborničkih mjesta ili vlasti na Vračaru ili Starom Gradu“, kaže poslanik stranke Sloboda i pravda u Narodnoj skupštini Srbije Dragan Đilas. 

Ni vladajućima nije baš najjasnije šta se dogodilo s opozicijom. 

"Činjenica da su svi ovdje i da su svi uzeli i mandate i pripadajući novac i nove kancelarije, jasno govori da su svi priznali sve. Šta oni zaista misle, potvrđuje i njihovo ponašanje i riječi koje upućuju ovih dana prije svega kada govore jedni o drugima“, kaže poslanik SNS-a u Narodnoj skupštini Srbije Vladimir Orlić. 

Dok su oni koji bojkotuju izbore protiv izmjena Zakona o lokalnim izborima, kojim je obuhvaćen opozicioni zahtjev da izbori budu istog dana, stranke sada već nove koalicije su ga podržale, pa je i usvojen u Skupštini. Jedan od ishoda parlamentarnog dijaloga je i da se podaci o broju birača objavljuju svakog mjeseca.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: