Ни странке не знају како даље

Опозиција у Србији више није уједињена

  • Извор: АТВ
  • 24.04.2024. 19:25

Једни ће на изборе а други ће да их бојкотују, али не све, већ само изборе у Београду. Опозиција у Србији више није уједињена, а дјелује да неке од странака ни саме нису баш начисто како даље.

На изборима 2. јуна учествоваће шест странака - Народни покрет Србије, Зелено-лијеви фронт, Еколошки устанак, Покрет слободних грађана и Ново лице Србије. Излазе у коалицији коју су назвали “Бирам борбу”. Тврде да су се они који иду у бојкот оглушили о став већине сада већ бивших коалиционих партнера. 

"Посебно нам није јасна одлука да се бојкотују само неки избори, као што су ови у Београду а да се на неким другим изборима, као да нису у истом дану и под истим условима, излази на изборе. Бојкот за нас није решење, јер се њиме не добија ништа. Бојкот је одустајање од борбе, предаја“, каже посланик Зелено-левог фронта у Народној скупштини Србије Радомир Лазовић. 

На изборе неће коалиција "Нада“ али ни три партије које више нису дио опозиционе коалиције - "ССП“, "Срце“ и "Заједно“ - исте странке које су прије само шест мјесеци здушно позивале грађане да гласају. 

Свој потез објашњавају принципијелношћу, а другу страну оптужују за кршење обећања. Иако је њихов изричит захтјев био да сви локални избори буду у јуну, сада ипак траже септембар и тврде да и даље нема услова за фер изборну утакмицу. Против су закона којим се мијењају изборна правила, а који је подржао остатак опозиције и који је у Скупштини добио зелено свјетло. У процедуру упућују своју верзију.

"Нама су промјене у Србији важније од неколико стотина бирачких мјеста, или побједа на неколико централних београдских општина. Ми се не бавимо политиком, не трпимо линч којем смо изложени, малтретирања нас и наших чланова породице зарад неколико одборничких мјеста или власти на Врачару или Старом Граду“, каже посланик странке Слобода и правда у Народној скупштини Србије Драган Ђилас. 

Ни владајућима није баш најјасније шта се догодило с опозицијом. 

"Чињеница да су сви овдје и да су сви узели и мандате и припадајући новац и нове канцеларије, јасно говори да су сви признали све. Шта они заиста мисле, потврђује и њихово понашање и ријечи које упућују ових дана прије свега када говоре једни о другима“, каже посланик СНС-а у Народној скупштини Србије Владимир Орлић. 

Док су они који бојкотују изборе против измјена Закона о локалним изборима, којим је обухваћен опозициони захтјев да избори буду истог дана, странке сада већ нове коалиције су га подржале, па је и усвојен у Скупштини. Један од исхода парламентарног дијалога је и да се подаци о броју бирача објављују сваког мјесеца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: