Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Pokušali da provale u crkvu u Osojanu, spriječio ih mjesni paroh

  • Izvor: SRNA
  • 11.06.2022. 13:49

Parohijski dom Crkve Svetog arhangela Gavrila u povratničkom selu Osojane našao se na meti razbojnika koji su pokušali da provale u taj objekat, što je treći u nizu incidenata prema Srbima na Kosovu i Metohiji u posljednja 24 časa, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Dvije srpske prodavnice u Velikoj Hoči prethodno su opljačkane, a raseljenim vjernicima je zabranjeno i da prisustvuju slavi u Mušutištu.

Razbojnike u Osojanu je u namjeri da prethodne noći provale u srpsku crkvu spriječio mjesni paroh.

Do pljačke ovog objekta dolazi uoči dana kada vjernici obilježavaju veliki pravoslavni praznik Svete Trojice, a pomenuti parohijski dom već se nalazio na meti vandala i razbojnika, koji nisu privedeni pravdi.

Kancelarija je navela da ova serija napada i incidenata pokazuje da je po srijedi novi talas etnički motivisane netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom na Kosovu i Metohiji.

"Ako Srbi ne mogu da obeleže slavu, ako im se pljačka imovina i time ugrožava egzistencija i skrnave njihove svetinje, to pali dodatni alarm o ugroženosti srpskog naroda koji živi južno od Ibra i obaveza je međunarodne zajednice da zid ćutanja zamene konkretne akcije i dela“, navedeno je u saoptšenju.


(Foto: Radio KiM)

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.