Marija Zaharova

Poruka iz Moskve: Zločinačka politika vlasti samoproglašenog Kosova

  • Izvor: SRNA
  • 31.01.2024. 21:36

Neophodno je efikasno reagovanje međunarodne zajednice na zločinačku politiku vlasti samoproglašenog Kosova koje faktički sprovode nezvanične etničke čistke Srba, uništavajući stabilnost i bezbjednost balkanskog regiona, rekla je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Ako Zapad ne prestane da povlađuje Prištini, eskalacija krize može biti nepovratan proces", upozorila je Zaharova.

Ona je ukazala da je progon pravoslavlja u južnoj srpskoj pokrajini dio nacionalističkog kursa premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, vatrenog pristalice "velikoalbanske ideologije".

Zaharova je ukazala i na učestale slučajeve napada privremenih institucija u Prištini na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, kao i na to da vlasti nepriznatog Kosova dozvoljavaju provokacije protiv srpskih svetinja na području pokrajine nastojeći tako da prekroje istoriju.


Upadom u ambulantu u Prištini preostalim Srbima uskraćene medicinske usluge

Upadom u ambulantu u Prištini preostalim Srbima uskraćene medicinske usluge

Ona je ocijenila da su provokacije postale sistemske i da odražavaju velike razmjere politike privremenih prištinskih institucija čiji je cilj istjerivanje pravoslavnog stanovništva i stvaranje etnički čiste albanske teritorije.

"Istinito tumačenje ne odgovara Prištini koja namjerava da prekroji prošlost i prilagodi pseudoistorijsku bazu svojim pretenzijama koje se tiču srpskog duhovnog nasljeđa. Posljednjih mjeseci dogodio se niz incidenata: upad u crkvu u selu Rakitnica, proglašavanje srpske crkve u mestu Gornje Vinarce za katoličku, skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici - sve to potvrđuje varvarsku prirodu režima takozvanog premijera Aljbina Kurtija. Njegov cilj je da izbriše tragove života Srba u pokrajini i da albanizuje sve ono što je vekovima oblikovalo njihov identitet", napomenula je Zaharova.

Zaharova je dodala i da su današnja Priština i briga o spomenicima nespojivi pojmovi, prenosi "Sputnjik".

Pratite nas i putem Vibera