Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju

Prištinski separatisti nisu dosanjali svoje velikoalbanske snove

  • Izvor: ATV
  • 17.02.2024. 11:19

Albanski separatisti, koji su prije 16 godina jednostrano proglasili otcjepljenje Kosova i Metohije od Srbije, nisu dosanjali svoje velikoalbanske snove, s obzirom da njihova nelegalna građevina nije odmakla daleko, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije su istakli da je 17. februara 2008. godine izvršen brutalan atak na međunarodno pravo, kroz pokušaj legalizacije nečeg što je začeto 1999. godine kada je izvršena NATO agresija na SR Jugoslaviju bez dozvole UN.

- Zato jednostrano donijeta deklaracija o takozvanoj nezavisnosti Kosova 2008. godine nije ništa drugo do produžetak nasilja protiv međunarodnog prava i Srbije, koje u raznim oblicima traje do danas - navedeno je u saopštenju.

Vulin: Proces ujedinjenja Srba je počeo

Vulin: Proces ujedinjenja Srba je počeo

Iz ove kancelarije naglašavaju da je kreiranjem samoproglašenog Kosova na zapadnom Balkanu stvoren trajan izvor nestabilnosti i poligon za igre moći onih u međunarodnim krugovima kojima je potreban nerazvijen i fragmentisan jugoistok Еvrope, a, prije svega, slaba i nestabilna Srbija.

- Ako iko na samoproglašenom Kosovu danas iskreno slavi, trebalo bi da se zapita šta slavi, budući da je na današnji dan 2008. godine u Prištini rođen politički fantom, jer takozvano Kosovo, nikada neće biti ništa više od provizorijuma i nelegalne tvorevine - ukazano je iz Kancelarije.

U saopštenju je naglašeno da u "sve nestabilnijem svijetu današnjice postaje još očiglednije koliko je takozvano Kosovo bilo opasan eksperiment i koliko zla je proizvelo i nastavlja da proizvodi, samo zato što je grupa zemalja koje su sponzorisale i tetošile separatiste u Prištini u jednom trenutku pomislila da je iznad međunarodnog prava i da je pozvana da gospodari svijetom politikom sile".

- Srbija će, ohrabrena činjenicom da su i pravda i pravo i veći dio čovečanstva na njenoj strani, nastaviti da se svim sredstvima koja joj po međunarodnom pravu stoje na raspolaganju bori za svoje legitimne državne i nacionalne interese, a to znači i za zaštitu sopstvenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a iznad svega zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - navedeno je u saopštenju.

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je na sjednici 17. februara 2008. godine deklaraciju o nezavisnosti.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:52 Bez komentara

    Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.