Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију

Приштински сепаратисти нису досањали своје великоалбанске снове

  • Извор: АТВ
  • 17.02.2024. 11:19

Албански сепаратисти, који су прије 16 година једнострано прогласили отцјепљење Косова и Метохије од Србије, нису досањали своје великоалбанске снове, с обзиром да њихова нелегална грађевина није одмакла далеко, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Из Канцеларије су истакли да је 17. фебруара 2008. године извршен бруталан атак на међународно право, кроз покушај легализације нечег што је зачето 1999. године када је извршена НАТО агресија на СР Југославију без дозволе УН.

- Зато једнострано донијета декларација о такозваној независности Косова 2008. године није ништа друго до продужетак насиља против међународног права и Србије, које у разним облицима траје до данас - наведено је у саопштењу.

Вулин: Процес уједињења Срба је почео

Вулин: Процес уједињења Срба је почео

Из ове канцеларије наглашавају да је креирањем самопроглашеног Косова на западном Балкану створен трајан извор нестабилности и полигон за игре моћи оних у међународним круговима којима је потребан неразвијен и фрагментисан југоисток Европе, а, прије свега, слаба и нестабилна Србија.

- Ако ико на самопроглашеном Косову данас искрено слави, требало би да се запита шта слави, будући да је на данашњи дан 2008. године у Приштини рођен политички фантом, јер такозвано Косово, никада неће бити ништа више од провизоријума и нелегалне творевине - указано је из Канцеларије.

У саопштењу је наглашено да у "све нестабилнијем свијету данашњице постаје још очигледније колико је такозвано Косово било опасан експеримент и колико зла је произвело и наставља да производи, само зато што је група земаља које су спонзорисале и тетошиле сепаратисте у Приштини у једном тренутку помислила да је изнад међународног права и да је позвана да господари свијетом политиком силе".

- Србија ће, охрабрена чињеницом да су и правда и право и већи дио човечанства на њеној страни, наставити да се свим средствима која јој по међународном праву стоје на располагању бори за своје легитимне државне и националне интересе, а то значи и за заштиту сопственог територијалног интегритета и суверенитета, а изнад свега заштиту српског народа на Косову и Метохији - наведено је у саопштењу.

Скупштина самопроглашеног Косова усвојила је на сједници 17. фебруара 2008. године декларацију о независности.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)