Parlamentarna skupština

PS SЕ prati ispunjenje obimne liste obaveza za pristupanje takozvanog Kosova

  • Izvor: SRNA
  • 16.04.2024. 22:56

Parlamentarna skupština Savjeta Еvrope saopštila je večeras da se uz preporuku da se takozvanom Kosovu odobri da postane član Savjeta Еvrope odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, među kojima bi formiranje Zajednice srpskih opština trebalo da bude kao postpristupna obaveza.

Parlamentarna skupština Savjeta Еvrope ocijenila je da bi formiranje Zajednice srpskih opština bio "važan korak" da se obezbijedi zaštita prava Srba, dok je kao "veliki iskorak" pozdravila sprovođenje presude tzv. ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani.

Skupština priznaje da je aplikacija podnijeta u "okolnostima bez presedana" s obzirom na to da jedan broj država članica SЕ ne priznaje takozvano Kosovo kao državu, te je pozvala na "diplomatiju, dijalog i kompromis".

Kako je BiH glasala u Savjetu Еvrope o prijemu samoproglašenog Kosova

Kako je BiH glasala u Savjetu Еvrope o prijemu samoproglašenog Kosova

Komitetu ministara Savjeta Еvrope je upućen poziv da obezbijedi da članstvo takozvanog Kosova bude "bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova".

U saopštenju se navodi i da bi članstvo u Savjetu Еvrope pomoglo samoproglašenom Kosovu da se "pozabavi otvorenim izazovima i pitanjima koja izazivaju zabrinutost".

Zahtjev Prištine biće odobren ukoliko dobije dvotrećinsku većinu glasova ministara ili ambasadora koji će ih predstavljati na sastanku Komiteta ministara, koji bi trebalo da se održi od 16. do 17. maja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina