Predsjednik Srpske liste

Rakić: Napad na djecu vam nikada nećemo zaboraviti i oprostiti

  • Izvor: SRNA
  • 07.01.2023. 14:23

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je danas da za srpsku djecu i Srbe na Kosovu i Metohiji nema mira ni na najradosniji hrišćanski praznik Božić i pozvao sve nadležne, posebno međunarodnu zajednicu i Kfor, da pojačaju prisustvo i na terenu pokažu da im je stalo da zaštite Srbe i ostali nevećinski živalj.

- Nije bilo mira ni juče na Badnji dan, nije bilo ni ranom zorom kada je napadnut još jedan mladić u opštini Klokot. Danas smo posetili Stefana i Miloša Stojanovića i poželjeli im brz oporavak i da se što pre vrate domovima - rekao je Rakić nakon što je zajedno sa gradonačelnikom Štrpca Daliborom Јevtićem posjetio Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21), koji su juče ranjeni u selu Gotovuša u opštini Štrpce.

Rakić je poručio svima onima koji ne žele Srbe na Kosovu i Metohiji da djecu nikada neće zaboraviti, niti će oprostiti ono što je juče urađeno srpskoj djeci.

- Na sve načine su pokušali da nas proteraju sa ovih prostora. Imam poruku za sve one koji ne žele Srbe na ovim prostorima. Decu vam nećemo zaboraviti nikada i nikada vam nećemo oprositi ovo što ste juče uradili - istakao je Rakić.

On je pozvao sve nadležne, posebno međunarodnu zajednicu i KFOR, da pojačaju svoje prisustvo i "da ne pomažu saopštenjima i osudama, već tako što će na terenu pokazati da im je zaista stalo da zaštite Srbe i ostali nevećinski živalj koji živi na Kosovu i Metohiji".

Predsjednik opštine Štrpce Dalibor Јevtić rekao je da se pucanji na dječake u Gotovuši nisu desili slučajno i da je to prenio i međunarodnim zvaničnicima na Kosovu i Metohiji.

- Koliko god to možda neko nazivao izolovanim incidentom, to po mom ličnom ubjeđenju nije. Pripadnik je "kosovske" bezbednosne službe. Prema nekim nepotvrđenim informacijama u automobilu je pronađeno nekoliko pari registarskih tablica i to govori samo da je neko tu došao sa namjerom da učini ono što je i uradio - istakao je Јevtić.

On je rekao da je u automobilu iz kojeg je pucano bila još jedna osoba i da je i to lice uhapšeno, kao i da su napadači pucali i u vazduh tokom boravka u Štrpcu i na Brezovici, te da su pronađene čaure.

Gradonačelnik Štrpca poručio je da predstavnici institucija u Prištini moraju da promijene retoriku i odnos prema Srbima i naglasio da predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ne želi Srbe na ovim prostorima.

- Ne može ni preko usta da prevali reč Srbi samo zato što su to Srbi, on i dalje ubeđuje sve kako je ovde sve idealno i dobro, kako ovde vlada demokratija, ignorišući probleme srpskog naroda - dodao je Јevtić.

On je naveo da je zatraženo pojačano prisustvo policije i KFOR-a na području opštine Štrpce kako bi se upravo spriječili oni koji su i ovo juče učinili.

- Odlučili smo da uklonimo blokade, ali naš protest se nije tu završio, već ćemo sutra u Štrpcu u 12.00 časova imati jedan veliki opštenarodni protest na kojem će nam se pridružiti i naša braća i naši sunarodnici sa sjevera Kosova, sa centralnog Kosova, Pomoravlja, Metohije. Pozivam sve Srbe da sutra dođu, sve građane koji osuđuju jučerašnji događaj - rekao je Јeftić.

Stefan i Miloš Stojanović ranjeni su juče u Gotovuši kod Štrpca, kada je njih iz vozila u pokretu, dok su nosili badnjak, pucao lokalni Albanac, pripadnik "kosovske" bezbjednosne službe.

Grupa Albanaca protekle noći je pretukla Stefana Tomića (18) dok se sa bratom vraćao sa ponoćne Božićne liturgije u Crkvi Svetog Petra i Pavla u selu Klokot.

Tagovi: